israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Voor het eerst heeft de Knesset een doof parlementslid


Shirley Pinto. Foto via Wikipedia


Woensdagochtend werd Shriley Pinto namens de Yamina partij beëdigd als Knesset lid en werd daarmee het eerste dove lid van het Israëlische parlement. Leider van de Yamina partij en premier premier Naftali Bennett, maakte er een punt van om de beëdiging van Pinto bij te wonen. Na haar beëdiging werd ze onmiddellijk omhelsd door vele Knessetleden.


"Dit is een van de meest opwindende momenten voor m ij persoonlijk en voor de staat Israël", zei Bennett. "Shirley bewijst met haar acties dat alles mogelijk is."


De Ruderman Family Foundation, waar Shirley vroeger werkte, prees haar dat ze parlementslid werd.


"We zijn verheugd om te zien dat Shirley Pinto de zalen van de macht betreedt en een kracht van positieve verandering is", zegt Jay Ruderman, de voorzitter van de stichting. “Ik ben ervan overtuigd dat ze een sterke stem zal zijn voor inclusie en toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Ik juich Yamina en de nieuwe regering toe voor hun hartelijke ontvangst.

Shirley zal zich voegen bij minister van Energie Karin Elharrar, de eerste Israëlische minister met een handicap. Ik weet dat zowel Shirley als Karin zullen werken om de integratie van 20% van de Israëlische bevolking, mensen met een handicap, te verbeteren," zei premier Bennett.Pinto, een fervent pleitbezorger voor de empowerment van mensen met een handicap, heeft een succesvolle carrière opgebouwd door mensen met een handicap in het algemeen en dove mensen in het bijzonder te ondersteunen.

Als dochter van twee dove ouders zag Pinto uit de eerste hand de barrières voor toegankelijkheid voor degenen die afhankelijk zijn van gebarentaal.


Sindsdien is ze docent aan het Bar-Ilan University's Sign Language Interpreting-programma en vrijwilligster als adviseur van de gemeente Ramat Gan op het gebied van gehandicaptenzaken.


"Ik beloof alles te doen om je trouwe boodschapper te zijn", tweette Pinto.

Pinto verving de minister van Religieuze Diensten Matan Kahana , die ontslag nam in overeenstemming met de Noorse wet waardoor de eerstvolgende op een partij lijst in de Knesset kan zitting nemen.


53 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws