israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Voor het eerst wordt een volledig uit vrouwen bestaande tankbemanning aan grens Egypte ingezet


Foto IDF woordvoerderseenheid


Voor het eerst in de geschiedenis van de IDF zal een volledig uit vrouwen bestaande Merkava IV tankbemanning dienst gaan doen aan de grens met Egypte, zo maakte de IDF in een verklaring bekend.


De vrouwelijke tankbemanningen ronden momenteel hun training af op de Shizafon-basis van de IDF in de Negev-woestijn, waar de Armoured Corps School van het leger is gehuisvest. Na een korte pauze worden ze vervolgens onder het commando van het gemengde Caracal-bataljon gestuurd, dat het noordelijke deel van de grens van Israël met Egypte verdedigt.


Volgens de commandant van het Caracal-bataljon, luitenant-kolonel Erez Shabtai, zal dit niet alleen de eerste actieve inzet van vrouwelijke tankoperators van de IDF zijn, maar ook de eerste infanterie-eenheid van de IDF die tanks direct onder controle heeft.


De vrouwen zullen de aller modernste Merkava IV-tank bedienen, uitgerust met de nieuwste mogelijkheden en technologische systemen die het leger te bieden heeft.


Het Caracal-bataljon is een van de vier gemengde infanterie-eenheden binnen het grensverdedigingskorps van de IDF, dat verantwoordelijk is voor de verdediging van de grenzen van Israël met Jordanië en Egypte.Dit nieuws komt ondanks de voortdurende onzekerheid van de IDF over de vraag of het laatste proefprogramma om vrouwen te integreren in het gepantserde korps al dan niet succesvol is geweest.


Het eerste pilotprogramma dat gericht was op het trainen van vrouwen om tanks te bedienen, werd in juni 2018 afgesloten met vier vrouwelijke soldaten die afstudeerden als tankcommandant en met succes de cursus afrondden. In april 2019 kondigde het leger echter aan dat, ondanks het schijnbare succes van het proefprogramma, het niet zou doorgaan en dat de vrouwen die zich kwalificeerden niet zouden mogen blijven werken bij het gepantserde korps.


In november 2020 begon de IDF met de voorbereidingen voor een tweede ronde van het proefprogramma, met verschillende wijzigingen, waaronder de lengte- en gewichtsbeperkingen voor de vrouwen en de duur van de operationele missies waaraan ze zullen deelnemen.


Naar verwachting wordt het programma in 2022 afgerond en wordt dan een besluit genomen over de toekomst van vrouwen in tanks.


238 weergaven0 opmerkingen
 
israelnieuws