top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voorafgaand aan kabinetsvergadering had premier Netanyahu kritiek op procureur-generaal


Foto Haim Zach / GPO


Voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering, leek premier Netanyahu in zijn persconferentie kritiek te hebben op procureur-generaal Gali Baharav Miara. Ook had hij kritiek op de oppositie voor het steunen van de demonstraties.


Premier Netanyahu begon zijn persconferentie met namens hemzelf en de hele regering condoleances betuigen aan onze collega vice-premier en minister van Justitie Yariv Levin, bij het overlijden van zijn vader, prof. Aryeh Levin. Ik hoef u er zeker niet aan te herinneren dat zijn moeder pas een paar maanden geleden is overleden.

Prof. Levin was een winnaar van de Israel Prize, een taalkundig expert, een groot onderzoeker naar de Arabische taal.

We weten hoe diep Yariv verbonden was met zijn vader en we betuigen onze diepste condoleances aan hem en zijn familie.

Namens de regering van Israël wil ik onze gebeden overbrengen voor het herstel van degenen die gewond zijn geraakt bij de zware schietpartij in Tel Aviv afgelopen donderdagavond.

Ik groet de politievrijwilliger en de soldaten die de terrorist hebben uitgeschakeld.

Ik heb opdracht gegeven zijn huis te slopen. We hebben de vader van de terrorist gearresteerd, samen met anderen die betrokken waren bij deze zware aanslag, en we zullen hen behandelen in de ruimste zin van de wet.

Ik wil ook mijn complimenten geven aan de soldaten van de verkenningseenheid van de Golani-brigade die gisteravond drie terroristen in Samaria hebben uitgeschakeld.

Zoals we allemaal kunnen zien, zijn onze troepen de klok rond in actie tegen onze vijanden. Het belangrijkste punt is eenvoudig: degenen die ons proberen aan te vallen, zullen de prijs betalen.

Vanmorgen ben ik teruggekeerd van een belangrijk diplomatiek bezoek aan Italië als onderdeel van ons beleid om een ​​sterker en - voor zover mogelijk - eensgezinder standpunt van de westerse landen tegen het Iraanse nucleaire programma te formuleren. Naast de Iraanse kwestie sprak ik met de Italiaanse premier Meloni over het versterken van de pro-Israëlische kring in de EU, het veranderen van de stemmen van Italië bij de VN en in internationale instellingen, de export van Israëlisch gas naar Italië en verder naar Europa, en andere belangrijke economische projecten. We zullen deze allemaal naar voren schuiven tijdens het bezoek van de Italiaanse regering aan Israël in de komende maanden. Ook daar waren we het tijdens het bezoek over eens.

Tijdens het bezoek ontmoette ik tientallen hoofden van toonaangevende Italiaanse bedrijven. Hoewel geen van hen sprak over de justitiële hervorming, spraken ze allemaal, zonder uitzondering, met mij over investeren in Israël, over het vergroten van investeringen in Israël en over het versterken van de samenwerking met de Israëlische economie."

"Toen ik in Europa was en de televisie aanzette, was de eerste kop de ineenstorting van de Silicon Valley Bank vanwege het effect op de hightechwereld. Het treft veel landen, waaronder natuurlijk Israël.

Ik hoop dat men niet heeft geïnvesteerd volgens het advies van paniekerige managers in de Israëlische media, want wie dat ook deed, heeft economisch gezien niet het juiste gedaan. Maar we kunnen natuurlijk niet om de ineenstorting van deze bank heen. Vandaag zal ik – met de ministers van Financiën en Economische Zaken en de gouverneur van de Bank of Israel – overwegen of er al dan niet maatregelen nodig zijn om Israëlische bedrijven in nood te helpen, voornamelijk met cashflow, als gevolg van de ineenstorting van de Silicon Valley Bank.

Natuurlijk zijn we verplicht om onze bedrijven, waarvan de hoofdactiviteit in Israël is en zal blijven, en hun werknemers te beschermen.

Maar wat hier opnieuw is bewezen, is dat de Israëlische economie die we hier de afgelopen 20 jaar hebben opgebouwd, een van de meest veilige en stabiele economieën ter wereld is."

Over procureur-generaal Gali Baharav Miara, die het besluit om de politiechef van Tel Aviv te ontslaan heeft teruggedraaid, zei hij: "in elke functionerende democratie is de gekozen regering verantwoordelijk voor het leger, de politie en andere veiligheidsdiensten”, zegt hij aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering. "Zo moet het zijn - en wee ons als het niet zo is."


De premier slaat ook terug op bedreigingen van sommigen om het land te verlaten als de herzieningswetgeving wordt aangenomen: "Je kunt niet zeggen: 'Ik steun het land', maar 'Als je mijn positie niet accepteert, zal ik het land verlaten'", zegt hij. "Er is geen voorwaardelijk zionisme."


"Waar het de oppositie om gaat is niet de hervorming van het gerechtelijk apparaat, maar eerder om anarchie te creëren en de gekozen regering omver te werpen. De hervormingen zijn slechts een excuus."


117 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page