israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Voorlopig onderzoek: 4e vaccinatie laat antilichamen stijgen maar onvoldoende tegen Omicron


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een vierde dosis van een coronavirusvaccin biedt beperkte bescherming tegen de Omicron-variant, zo wijzen voorlopige resultaten van een onderzoek uitgevoerd in het Sheba Medical Center, uit.


Het grootste ziekenhuis van Israël begon vorige maand met het toedienen van de vierde vaccindosis aan 270 medewerkers in een proef die bedoeld was om te peilen of een tweede booster aan iedereen zou moeten worden gegeven.

.

De deelnemers kregen doses van ofwel Pfizer/BioNTech- ofwel Moderna-vaccins en vergeleken hun antilichaamniveaus tegen het coronavirus met die van hun tegenhangers die de tweede booster niet kregen.


"Twee weken na toediening van het vierde vaccin zien we een goede toename van de antilichamen, vijf keer hoger dan na de derde dosis, maar niet hoog genoeg tegen de Omicron variant", zegt hoofdonderzoeker prof. Gili Regev-Yochay.


"Mensen raken besmet, misschien in iets lagere aantallen in vergelijking met individuen in de controlegroep, maar op geen enkele significante manier lager," zei ze.


Eerder deze maand was Israël het eerste land ter wereld dat de vierde coronavirusprik goedkeurde voor 60-plussers en voor gezondheidswerkers in een poging de verspreiding van Omicron te voorkomen.


Prof. Regev-Yochay zei dat ze geloofde dat het de juiste oproep was om de extra injectie aan oudere burgers aan te bieden, maar stelde voor te wachten tot er een vaccin op maat voor Omicron beschikbaar komt voordat het aan de rest van de bevolking wordt toegediend.


Eerder deze maand had prof. Regev al gezegd dat "een vijfvoudige toename van antilichamen goed is, maar het is niet voldoende, het geeft niet hetzelfde effect als de eerste booster-injectie. Als deze resultaten ons terugbrengen naar het antilichaamniveau van ongeveer vier maanden geleden, dan betekent dit dat we om de vier maanden gevaccineerd moeten worden, en dat is niet wat wij willen".


190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws