top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voorlopig onderzoek IDF: soldaten dachten aan een valstrik en hielden zich niet aan de regels


Alon Shamriz Samer Talalka Yotam Haim

Foto via Forum voor gijzelaars en vermiste gezinnen


Dit artikel is samengesteld uit berichten uit de Hebreeuwse en Engelstalige Israëlische media.


Uit een voorlopig resultaat van het onderzoek dat de IDF heeft ingesteld naar het tragische incident van gisteren in de wijk Shejaiya in Gaza-Stad, waarbij drie Israëlische gijzelaars die erin slaagden te ontsnappen aan de gevangenschap van Hamas door IDF troepen werden doodgeschoten, zijn schokkende feiten naar boven gekomen.


Een duidelijke conclusie is dat ze zijn gedood omdat de troepen dachten aan een valstrik en zich niet aan de gevechtsregels van het leger hielden.


Volgens het onderzoek idebtificeerde een soldaat die op een van de bovenste verdiepingen van een gebouw in de omgeving was gestationeerd, drie figuren zonder shirt

die een lange stok vasthielden waaraan een witte lap was bevestigd die een gebouw enkele tientallen meters verderop verlieten.


In het rapport staat dat de soldaat zich om de een of andere reden bedreigd voelde 'terroristen' riep en meteen het vuur op de groep opende. Twee gijzelaars werden gedood en vielen op de grond, en de derde wist, gewond, te ontsnappen naar een nabijgelegen gebouw.


Op dat moment ging de commandant van het bataljon, die zich ook in het gebouw bevond waar de soldaat vandaan schoot, naar buiten en riep de troepen op het vuur te stoppen.


Een andere IDF-ploeg die in de buurt was volgde de derde gijzelaar volgde, die erin slaagde te ontsnappen naar een schuilplaats in het gebouw.


Het rapport zegt dat toen de soldaten het gebouw naderden, ze kreten in het Hebreeuws begonnen te horen waarin om hun hulp werd gevraagd. De Israëlische gijzelaar die zich in het gebouw had verstopt, kwam naar buiten en rende weer naar binnen. De soldaten hoorden in het gebied iemand die in het Hebreeuws ‘Help’ riep, maar dachten aan een valstrik van Hamas.


Even later kwam de derde man uit het gebouw waarnaar hij vluchtte, en een andere soldaat opende het vuur op hem en doodde hem.


Toen de soldaten de drie lichamen ophaalden, merkten ze identificatiesporen op die het vermoeden wekten dat het inderdaad Israëlische gijzelaars waren die erin waren geslaagd te ontsnappen.


Alle drie de lichamen werden verzameld en voor identificatie naar Israël gebracht.


De soldaat die onmiddellijk het vuur opende toen hij de drie mannen identificeerde, deed dat tegen de protocollen in, evenals de tweede soldaat die de derde man doodde, aldus de officier.


Toch zei de IDF te begrijpen wat de soldaten ertoe bracht dit te doen.


Twee dagen eerder zagen de soldaten in de omgeving een gebouw met de opschriften SOS en ‘Help! Drie gijzelaars' geschreven op een van de muren. Een Israëlische legermacht die in de regio opereerde, heeft het gebouw toen gemarkeerd als een mogelijke valstrik.


Als onderdeel van het onderzoek onderzoekt de IDF of dit gebouw de plek was waar de gijzelaars oorspronkelijk werden vastgehouden, en of ze misschien achte gelaten waren voordat ze op eigen kracht probeerden te ontsnappen.


De soldaten dachten destijds dat het gebouw een boobytrap had, maar nu onderzoekt het leger een mogelijk verband met het incident van gisteren.


Een hoge officier van het Zuidelijk Commando van de IDF benadrukte dat er de afgelopen dagen geen burgers in het gebied zijn gezien, maar heel veel Hamas terroristen en dat de soldaten zich terdege bewust zijn van het vooruitzicht dat Hamas-leden zullen proberen hen in de val te lokken door te doen alsof er zijn gijzelaars op een bepaalde locatie.


De officier zegt dat troepen de afgelopen dagen minstens 38 Palestijnse terroriten hebben gedood in Shejaiya.


Onmiddellijk na het incident stuurde de IDF nieuwe protocollen naar de grondtroepen over de mogelijkheid dat meer gijzelaars erin zouden slagen hun gevangenschap te ontvluchten.


Het scenario zelf, waarbij gijzelaars rondlopen in een gevechtsgebied, is door de IDF nooit in aanmerking genomen.


Het eerste onderzoek werd vandaag voltooid door het hoofd van het Zuidelijk Commando van de IDF, generaal-majoor Yaron Finkelman en de stafchef van de IDF, luitenant-generaal Herzi Halevi, en ook gepresenteerd aan de families van Yotam Haim, Samar Talalka en Alon Lulu Shamriz. die door de troepen werden gedood.


579 weergaven5 opmerkingen
bottom of page