top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voormalig hoofd van de Israel Atomic Energy Commission vreest voor de toekomst van het land


Zeev Snir met premier Netanyahu. Foto GPO


Zeev Snir ging onlangs met pensioen na zeven jaar in een functie waarin hij door Netanyahu was aangesteld, en zegt in een brief aan de premier zegt dat hij pessimistisch is omdat Israël geen verantwoordelijk leiderschap heeft.


"Iran en de Arabische naties hebben geen kernwapens nodig om Israël te vernietigen, het vernietigt zichzelf."


Die woorden waren opgenomen in een brief die donderdag aan premier Benjamin Netanyahu werd gestuurd door zijn voormalige directeur-generaal van de Israëlische Commissie voor Atoomenergie, Zeev Snir.


Snir, die door Netanyahu was aangesteld en zeven jaar in die functie heeft gediend, nam afgelopen zomer ontslag uit de openbare dienst aan het einde van een 30-jarige carrière in de militaire en defensie-instellingen.


Nu zegt hij niet langer te kunnen zwijgen, hoewel hij weet dat hij door aanhangers van de premier als linksist en anarchist zou worden bestempeld.


Netanyahu, zegt hij in een interview met Ynet, handelt volledig in tegenspraak met de doelen die hij zichzelf had gesteld, in de eerste plaats om te voorkomen dat Iran een nucleaire staat wordt.


"De afgelopen maanden zien we de voorgestelde wetsvoorstellen, sommige die de regeringsvorm van Israël zouden veranderen en andere die persoonlijke of populistische agenda's dienen, waaronder buitensporige financiering voor de huizen en het gezin van de premier", zegt Snir.


Dit is waar we mee te maken hebben, maar waar is Iran?" vraagt ​​hij. "Iran gaat door met het ontwikkelen van zijn nucleaire capaciteit en krijgt nu vliegtuigen geleverd", zegt hij, en noemt de deal om Russische straaljagers te ontvangen een dramatisch moment.


"Netanyahu ziet vandaag de schade die aan het land is toegebracht en doet niets terwijl hij beweert op te roepen tot dialoog. Ik verwacht dat hij als leider zal leiden", zegt Snir.


Hij maakt zich zorgen over het voortbestaan ​​van Israël en zegt tegen Netanyahu dat hij wakker moet worden.


Ons vermogen om te overleven hangt ervan af of we een sterk en verenigd land zijn. We zijn afhankelijk van onze internationale betrekkingen, vooral de relatie met de Verenigde Staten en hebben onze burgers nodig om bij te dragen en ons leiderschap moet goed zijn. Dat hebben we nu niet en daarom ben ik zo bezorgd en zo pessimistisch", zegt hij.94 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page