top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voormalig president Rivlin: "plannen om rechtssysteem te veranderen ruiken naar wraakzucht"


Ex-president Reuven Rivlin. Foto GPO


Voormalig president Reuven Rivlin haalde tijdens een conferentie die werd gehouden door de denktank van het Israel Democracy Institute scherp uit tegen de ingrijpende veranderingen in het gerechtelijk apparaat die gepland zijn door de aanstaande volgende regering, en die voor wat hem betreft zijn ingegeven door "wraakzucht".


“Er wordt een poging gedaan om het Hooggerechtshof te bedreigen, om haar als instelling te vernietigen, om haar autoriteit en haar beslissingen aan te vechten”, zei Rivlin, die president was van 2014 tot 2021.


Hoewel "elk van deze voorstellen een serieuze discussie verdient", zei hij, "ligt het probleem onder andere in de retoriek en een toon, die ruikt naar wraakzucht en afrekeningen," aldus The Times of Israel.


De voormalige president, een jurist van beroep die jarenlang wetgever was voor Netanyahu's Likud-partij, viel de bewering aan van partijen in het Likud-blok dat de essentie van democratie is dat "soevereiniteit" bij de gekozen volksvertegenwoordigers ligt.


"Governance is niet alles en iedereen", zei hij. "De concentratie van alle politieke macht in naam van het bestuur is een zeer gevaarlijke zaak."


Rivlin gaf toe dat het "dringend nodig is om de relatie tussen de wetgevende macht en de rechterlijke macht te regelen met een speciale, quasi-constitutionele, basiswet", maar waarschuwde de nieuwe coalitie dat hoewel "we hervormingen nodig hebben, we ons geen wraak kunnen veroorloven".


"Veranderingen in de constitutionele structuur moeten verstandig worden doorgevoerd binnen het publieke discours, en niet overhaast om politieke partijen te plezieren die niet de meerderheid van het volk vertegenwoordigen", adviseerde hij. "Dergelijke veranderingen mogen niet door politieke partijen als instrument worden gebruikt."


Tijdens dezelfde conferentie, waarschuwde voormalig president van het Hooggerechtshof, Dorit Beinisch, dat de geplande hervormingen bedoeld waren om het rechtssysteem te verlammen. "Een door politici aangesteld Hooggerechtshof zal niet onafhankelijk zijn", waarschuwde ze, verwijzend naar de voorgestelde wijzigingen in de rechterlijke selectiecommissie.


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page