top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voormalig president van het Hooggerechtshof: 'zet me voor een vuurpeloton als tirannie dan ophoudt'


Voormalig president van het Hooggerechtshof Aharon Barak. Screenshot Channel 13 News


De voormalige voorzitter van Het Hooggerechtshof, Aharon Barak, werd geïnterviewd door Channel 13 News en viel de hervorming aan die was voorgesteld door minister van Justitie Yariv Levin, en de timing van de invoering ervan, die naar zijn mening een "bedreiging voor de rechtbank" vormden.


In het interview besprak Barak het verlies van juridische legitimiteit van Israël in de wereld, de wil van de kiezer en de processen van Netanyahu. "Deze hervorming is de kunstmest die zal leiden tot de bloei van de tirannie van de meerderheid"


"Deze hervorming is een reeks van kralen, de kralen zijn niet gemaakt van goud of zilver, maar vergif. En als deze rozenkrans om onze nek gaat en volledig vervuld wordt, zie ik dat als het begin van de vernietiging van de derde tempel." Volgens hem: "Als de hervorming volledig wordt gerealiseerd, moeten rechters aftreden," aldus Barak.

Hij waarschuwde dat ze in wezen alle macht aan de premier geven, burgers zonder verdediging laat, verwijdering van al hun rechten, en zou het begin van het einde van de moderne staat Israël markeren.


In de meest gekwelde passage van de gepassioneerde reeks interviews zei de 86-jarige Barak dat het hem speet dat hij werd afgeschilderd als 'de vijand van het volk'. Als rechter van 1978-2006, en president van het Hooggerechtshof in de laatste 11 van die jaren, zei Barak dat hij noch overdreven activist noch overdreven conservatief wilde zijn en uitspraken wilde doen die rekening hielden met de geschiedenis van Israël, het zionisme en de veiligheidsbehoeften van het land. .


"Als mij ter dood brengen een einde zou maken aan deze drastische opschudding", zei hij, "zou ik bereid zijn om voor een vuurpeloton te verschijnen."


Afzonderlijk sprekend tegen Channels 12 en 13 en de publieke omroep Kan, zei Barak dat hij er zeker van moest zijn dat hij er alles aan deed om het publiek te waarschuwen voor de gevaren van de gerechtelijke herzieningsplannen van de coalitie.


Om Martin Niemoller te parafraseren, zei hij: Israëli's moeten niet zijn zoals de man die “toen ze hem vertelden dat ze de communisten vermoorden, zegt dat het me niet kan schelen, ik ben geen communist. En als ze dan de liberalen vermoorden, zegt hij: het kan me niet schelen, ik ben geen liberaal. En dan uiteindelijk, als hij zegt dat ze mijn familie vermoorden, zal er niemand zijn om naar toe te gaan. Dat is wat er waarschijnlijk gaat gebeuren,” aldus The Times of Israël.


Hij noemde de voorstellen van Levin "een reeks gifpillen" die, als ze om de nek van Israël werden gelegd, "het begin van het einde van het Derde Huis" zouden markeren - de derde periode van Joodse nationale soevereiniteit, na de oude tijdperken van de Eerste en Tweede Tempel.


De drie tv-interviews van Barak werden telkens gevolgd door interviews met Levin, die "respect" uitsprak voor Barak, maar beweerde dat de gepensioneerde rechtbankvoorzitter "de essentie van democratie niet begrijpt", en het idee om een commissie met Barak om te proberen te werken aan een compromis over zijn voorstellen.


In een interview met Channel 12 News zei Barak dat premier Benjamin Netanyahu bereid was om de misdaden van fraude en vertrouwensbreuk in de zaken tegen hem toe te geven.


"Toen we over de pleidooiovereenkomst spraken, stonden de mensen voor mijn ogen. Deze natie is verdeeld over deze kwesties, het is ook verdeeld over de kwestie van de premier, en we moeten proberen de verzoening van de verdeeldheid in de natie, en alles waar ik destijds over sprak met betrekking tot de pleidooiovereenkomst was ter wille van de vereniging van de verdeeldheid in de natie" aldus Barak.


De voormalige president van het Hooggerechtshof vertelde dat hij "plotseling" telefoontjes kreeg van de advocaten van Netanyahu die wilden praten over een pleidooiovereenkomst. Barak belde vervolgens de toenmalige procureur-generaal Avichai Mandelblit, die instemde met de suggestie en de onderhandelingen begonnen over een pleidooiovereenkomst.


Volgens Barak was de deal opgesteld om de misdaad van corruptie uit de beschuldigingen van Netanyahu te schrappen, waarbij de premier ermee instemde de misdaden van fraude en vertrouwensbreuk toe te geven. De rechtbank zou dan beslissen of de misdaad moreel schandalig was, wat Netanyahu zou beletten om als minister of premier te dienen - of niet.


Barak voegde eraan toe dat de onderhandelingen werden gevoerd in de veronderstelling dat Netanyahu de politiek zou verlaten.
118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page