top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voormalige soldaten renoveren scholen en bouwen waterinfrastructuur in Tanzaniaans dorp


De organisatie Afrikan – Working Together heeft deze school in Tanzania gerenoveerd. Foto met dank aan Idan Arad en Shahar Vaturi via ISRAEL21C

Zoals veel jonge Israëli's die hun militaire dienst achter de rug hebben, en reizen plannen, stelde Rafi Ryker zich voor om de regenwouden van Costa Rica te verkennen of te gaan eilandhoppen in Thailand.


Toen sloeg de Covidpandemie toe en belandde de 25-jarige Jeruzalemiet in Afrika, dat destijds een van de weinige plaatsen ter wereld was die openstond voor buitenlandse bezoekers.


De onverwachte reis naar Tanzania was een levens veranderende ervaring voor Ryker en inspireerde hem tot het oprichten van een non-profitorganisatie genaamd Afrikan — Working Together die vrijwillige delegaties van voormalige Israëlische legerofficieren stuurt om scholen te renoveren en schoon waterinfrastructuur te bouwen.


Een jaar geleden vertrok een pilootdelegatie naar het dorp Malindi in het noorden van het land, vlakbij de grens met Kenia.


“Ik heb acht ex-militaire officieren en we kwamen hier voor een maand. Ons plan was om een ​​school te renoveren en te zien hoe het gaat, hoeveel het kost en hoe het dorp ons en het hele project zal behandelen”, zegt Ryker tegen ISRAEL21C.


"Het was een enorm succes - veel meer dan we hadden verwacht."

Afrikan's eerste delegatie. Oprichter Rafi Ryker staat op de bovenste rij, tweede van links. Foto met dank aan Idan Arad en Shahar Vaturi via ISRAEL21C


Ryker leidt momenteel een tweede delegatie in Malindi en hij is van plan in augustus een derde delegatie te organiseren.


Elke delegatie brengt ongeveer een maand door in het dorp, waar ze werken aan de renovatie van een school en een waterproject, maar ook aan kleinere projecten zoals hygiëne voor vrouwen en voedselzekerheid.

De tweede delegatie in Tanzania. Foto met dank aan Idan Arad en Shahar Vaturi


"Mensen die hier komen hebben veel verantwoordelijkheden en ze gebruiken hun vaardigheden van het leger om het te doen", vertelt Ryker aan ISRAEL21 vanuit Malindi.


Hij benadrukt dat het werk in het dorp wordt gedaan met de volledige medewerking van de dorpsleiding en de ca. 40.000 dorpelingen.

Lokale dorpskinderen. Foto met dank aan Idan Arad en Shahar Vaturi


Hij heeft veel lof voor het dorpshoofd, Elia Msumba, de 34-jarige stedenbouwkundige die democratisch werd gekozen tot dorpshoofd nadat hij zich kandidaat had gesteld voor de functie om corruptie uit te roeien en het onderwijs te verbeteren.


"Hij komt eraan en doorbreekt barrières", zegt Ryker. "Het enige wat hij de hele dag wil doen, is corruptie bestrijden en dingen verbeteren [in] onderwijs en gezondheidszorg."


Msumba zei dat Ryker's organisatie "een revolutie begon" die "zich over het hele land verspreidt".


'Nu hebben ze water'


De leerlingen in Malindi zitten opeen gepropt in acht scholen, met meer dan 100 leerlingen in elke klas.


Ryker zei dat ze gemotiveerd waren om scholen te renoveren en toegang te bieden tot schoon water nadat ze de omstandigheden op de scholen hadden ervaren - geen stromend water, acht toiletboxen voor 700 studenten, vijf of meer studenten die een studiebank delen en geen elektriciteit.


Voor en na foto's van een klaslokaal gerenoveerd door vrijwilligers van Afrikan – Working Together. Foto met dank aan Afrikan


"Ons belangrijkste doel is om met de lokale bevolking samen te werken, wat betekent dat alles wat we doen in volledige samenwerking is - de planning, de financiering, alles is met hen samen", zegt Ryker.


Een voorbeeld is een waterproject waar Afrikan aan werkte voor het dorp. Ryker zegt dat 90 procent van de bevolking geen toegang heeft tot schoon water, wat leidt tot hoge morbiditeit.


"We hebben het hele systeem doorgesluisd en nu hebben ze water in het centrum van het dorp", terwijl voorheen de dorpelingen 5 kilometer (ongeveer 3 mijl) moesten lopen voor slechts één emmer water, zegt Ryker.


"Ons belangrijkste doel is om met de lokale bevolking samen te werken, wat betekent dat alles wat we doen in volledige samenwerking is - de planning, de financiering, alles is met hen samen", zegt Ryker.


Een voorbeeld is een waterproject waar Afrikan aan werkte voor het dorp. Ryker zegt dat 90 procent van de bevolking geen toegang heeft tot schoon water, wat leidt tot hoge morbiditeit.


"We hebben het hele systeem doorgesluisd en nu hebben ze water in het centrum van het dorp", terwijl voorheen de dorpelingen 5 kilometer moesten lopen voor slechts één emmer water, zegt Ryker.

Lokale dorpskinderen werken aan een waterproject. Foto met dank aan Idan Arad en Shahar Vaturi


Volgens Afrikan — Samen Werken is het ziekteverzuim onder studenten op scholen die ze hebben aangesloten op schoon water en in het dorp waar de infrastructuur is geïnstalleerd met 75% afgenomen.


"We betaalden voor de leidingen, maar elke dorpeling had een perceel dat hij moest graven en als hij het niet zou graven, mocht hij het water niet gebruiken", legt hij uit.


“Zo kunnen ze bijdragen, want ze kunnen het niet betalen. Dus bij elk project dat we doen, proberen we samen met hen te kijken hoe we het doen.”

Een Israëlische vrijwilliger die danst met dorpskinderen. Foto met dank aan Idan Arad en Shahar Vaturi


De partnerorganisaties van Afrikan zijn Olam, SID Israel, Magnus, Vee en Tayoneho.


Voor meer informatie, klik hier.


36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page