israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Vooruitlopend op Holocaust dag: toenemend wijdverbreid misbruik van de Holocaust door antivaxxers


Foto via Combat Antisemitism


Voorafgaand aan de Internationale Holocaustherdenkingsdag op 27 januari, heeft de Combat Antisemitism Movement (CAM) een uitgebreid rapport over internetmonitoringgegevens uitgebracht, waarin de omvang van de toenemende trend van Holocaust trivialisatie wordt onthuld - inclusief vergelijkingen van de nazi-genocide met de Covid-19-pandemie.


De studie, uitgevoerd door Buzzilla, een online en social media monitoring bureau, scande online content over een periode van twee jaar (januari 2020-december 2021) van social media platforms zoals Facebook, Twitter, Instagram en YouTube, evenals andere nieuwswebsites, forums en blogs, en gebruikerscommentaren op mediaportalen, in zes talen, waaronder Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Arabisch en Hebreeuws.


Door specifieke woordcombinaties te isoleren, identificeerde het scannen meer dan 60 miljoen online engagementen (posts, opmerkingen, reacties, shares) waarin de Holocaust en de Covid-19-pandemie met elkaar verbonden waren, met een overgrote meerderheid, bijna 57 miljoen, die plaatsvonden in Engels. Hebreeuws stond op de tweede plaats met 2,6 miljoen opdrachten en Spaans op de derde plaats met 2,1 miljoen opdrachten.De gegevens zijn verzameld als onderdeel van de wereldwijde campagne van CAM tegen de trivialisering van de Holocaust, in samenwerking met de International March of the Living. Het rapport werd vrijgegeven een paar dagen voordat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal stemmen over een historische resolutie tegen de ontkenning van de Holocaust, opgesteld door Israëls permanente vertegenwoordiger bij de ambassadeur van de Verenigde Naties, Gilad Erdan, die zich ook zal richten op de noodzaak van online en sociale mediabedrijven om gebruik van de Holocaust in te perken.


In de afgelopen twee jaar is de trivialisering van de Holocaust steeds meer mainstream geworden onder veel politici, basisbewegingen, in de media en online, wat neerkomt op een verdraaiing van de geschiedenis en een directe belediging voor de nagedachtenis van de slachtoffers en de waardigheid van overlevenden. Vaak aangestoken door politici, marcheren gele-sterrendemonstranten door de straten van hun steden en verschijnen op schoolbestuur- en gemeenteraadsvergaderingen over de hele wereld. Sommigen hebben de nazi-groet gebracht en Heil Hitler geroepen.Enkele van de meer spraakmakende trivialisaties zijn onder meer: politici uit heel Europa, en de VS die vergelijkingen maken tussen pandemische beperkingen en nazi-maatregelen tegen joden tijdens de Holocaust, "Niet opnieuw" beklad op een Holocaust-monument in Duitsland samen met een antivaccin teken, en de slogan "Vaccinatie maakt je vrij" bij een demonstratie in Polen.


"De bagatellisering van de misdaden van nazi-Duitsland tegen de menselijkheid voedt Holocaust-ontkenners die nazi-overtredingen willen bagatelliseren en deze ongecontroleerd laten bloeien, heeft veilige ruimtes gecreëerd voor antisemitische samenzweringen, regelrechte Holocaust-ontkenning en andere extremistische ideologieën om zich te verspreiden", zegt CAM-CEO Sacha Roytman Dratwa. . “Deze vergelijkingen hebben een toegangspoort geopend voor de heropleving van eeuwenoude antisemitische samenzweringen, waaronder het beschuldigen van Joden voor de pandemie als leveranciers van ziekten en het beschuldigen van Joden van een enorme samenzwering voor wereldwijde controle door middel van mandaten. Deze trend minimaliseert zowel de Holocaust-herdenking als de Joodse bezorgdheid over veiligheid tijdens een toch al oplevende golf van wereldwijd antisemitisme.”


Evangelische parochie Zotzenbach Duitsland. Foto via Facebook


“De herinnering aan de Holocaust is een hoeksteen in de strijd tegen antisemitisme, en ik roep topbesluitvormers, internetgiganten en alle mensen op om deze alarmerende trend serieus te nemen”, voegde hij eraan toe.


Overlevenden van de Holocaust van over de hele wereld zijn verbolgen over deze vergelijkingen en spreken zich uit tegen de bagatellisering van de verschrikkingen die ze hebben geleden. In reactie op vergelijkingen van de Chief Medical Advisor van de president van de Verenigde Staten, Dr. Anthony Fauci en de CEO van Pfizer, Albert Bourla – zelf de zoon van Holocaustoverlevenden – met de beruchte Nazi Dr. Joseph Mengele, Vera Grossman Kriegel, leeftijd 84, die als een kind werd onderworpen aan de wrede medische experimenten van Mengele in Auschwitz, zei dat vergelijkingen van wat ze ervoer met de gezondheidsmaatregelen van Covid-19, met name vaccins, zeer verontrustend waren.


"Degenen die de twee vergelijken, begrijpen niet diep genoeg en weten niet genoeg over de Holocaust, omdat er niets te vergelijken is", zei ze. “Dit waren gruweldaden waarvoor geen woorden zijn om te beschrijven. In de Holocaust probeerden ze alleen mensen te doden, ook met injecties. Mengele gaf ons injecties voor experimenten die geen waarde hechtten aan het menselijk leven. We krijgen vandaag schoten om te leven, terwijl we ze tijdens de Holocaust ontvingen om te sterven.”


Dita Kraus, een 93-jarige overlevende van de Holocaust, uitte soortgelijke gevoelens. “Tijdens de Holocaust wilden ze de Joden uitroeien”, merkte ze op. “De 'Groene Pas' roeit Joden uit? Dat is gewoon belachelijk. De vergelijking is zo absurd, het is onmogelijk om de Holocaust met iets te vergelijken. De Holocaust was uniek, er gaat niets boven de uitroeiing van mensen in gaskamers op industriële schaal. Niets is hiermee te vergelijken, en dat zal ook nooit gebeuren."


Andere overlevenden die zich aansluiten bij de oproep om op te treden tegen de trivialisering van de Holocaust zijn onder meer Gabriella Cardin (Verenigde Staten), Haim Roth (Israël), Estelle Nadal (Verenigde Staten), Mav Eisen (Canada), Sally Wasserman (Canada), Gidon Lev (Israël), Aliza Landau (Israël), Dr. Peter Kraus (Australië), Sara Rus (Argentinië), Luis Opatowski Goldberg (Mexico) en Werner Reich (Verenigde Staten).


Rabbi Israel Meir Lau – een overlevende van de Holocaust en oprichter van de International March of the Living en voorzitter van Yad Vashem – sprak zich ook uit over het bagatelliseren van de Holocaust en zei: “Respecteer de Holocaust, respecteer de waarheid. De Holocaust is niet te vergelijken en alle pogingen om de Covid-pandemie te vergelijken met de Holocaust is schokkend en afschuwelijk. Het vergelijken van de Covid-pandemie met de Holocaust is totale minachting voor de Holocaust en voor de waarheid zelf.”


International March of the Living President Phyllis Heideman zei: “De trivialisering van de Holocaust is een toegangspoort tot regelrechte ontkenning van de Holocaust, en we moeten er resoluut tegen optreden. Het feit dat Holocaustoverlevenden die nog steeds bij ons zijn, hiervan getuige moeten zijn, is schandalig en ongelukkig. Nu de historische waarheid wordt aangevallen, zal de Internationale Mars van de Levenden doorgaan met het promoten van Holocaust-educatie en het doorgeven van de herinnering aan de Holocaust aan toekomstige generaties.”


Een petitie waarin internationale, nationale en lokale autoriteiten worden opgeroepen om de banaliteit van de Holocaust als haatzaaiende uitlatingen te beschouwen en vastbesloten te zijn deze te bestrijden, en waarin internet- en socialemediabedrijven worden verzocht dit op te nemen in hun beleid ten aanzien van haatspraak, kan hier worden bekeken en ondertekend.87 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws