top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vredes voorstel president Biden met voorzichtig optimisme ontvangen (link naar volledige tekst)

Screenshot YouTube


De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn meest scherpe oproep gedaan om een ​​einde te maken aan de oorlog in Gaza, waarbij hij Hamas en Israël opriep om een ​​driefasen overeenkomst te sluiten die de vrijlating van gijzelaars zou omvatten, evenals een staakt-het-vuren en een versterkte humanitaire hulpstroom. naar Gaza.


‘Iedereen die nu vrede wil, moet zijn stem verheffen en de leiders laten weten dat ze deze deal moeten aanvaarden’, zei Biden. “Het is tijd dat deze oorlog eindigt en dat de dag erna begint.”


Biden merkte op dat Israël ‘een alomvattend nieuw voorstel had aangeboden. Het is een routekaart naar een duurzaam staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gijzelaars. Dit voorstel was door Qatar aan Hamas doorgegeven’.


Het Israëlische voorstel werd donderdag via Qatar bij Hamas ingediend, onthulde Biden, en zei dat het aanbod “alle gijzelaars naar huis zou brengen, de veiligheid van Israël zou garanderen, een betere dag daarna in Gaza zou creëren zonder Hamas aan de macht, en de weg vrij zou maken voor een politieke regeling. dat een betere toekomst biedt voor zowel Israëli’s als Palestijnen.”


Biden legde de details van drie fasen uiteen, met bijzondere nadruk op de eerste fase van zes weken, die grotendeels vergelijkbaar was met het raamwerk dat in eerdere onderhandelingsronden werd besproken, maar nieuwe voorwaarden omvatte die voor het eerst door de president waren uitgewerkt.


Israëlisch voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza:

  • Fase één: staakt-het-vuren van zes weken; Terugtrekking van Israëlische troepen uit alle bevolkte gebieden van Gaza; Gedeeltelijke vrijlating van gijzelaars, waaronder vrouwen, ouderen en gewonden en Amerikaanse gijzelaars, in ruil voor de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen; Palestijnse burgers kunnen terugkeren naar hun huizen; Dagelijks komen minstens 600 vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza binnen.


  • Fase twee: onderhandeld tijdens fase één; Vrijlating van alle overgebleven levende gijzelaars, inclusief mannelijke soldaten; Israëlische terugtrekking uit Gaza; Een definitief einde aan de vijandelijkheden.


  • Fase drie: Lichamen van gedode gijzelaars keren terug naar families; groot wederopbouwplan voor Gaza.


De volledige tekst van toespraak Biden vind u hier.


Tijdens de toespraak in de State Dining Room van het Witte Huis legde Biden meerdere keren de bal in het kamp van Hamas en drong er bij Hamas op aan het soort staakt-het-vuren te aanvaarden waar zijn leiders en aanhangers herhaaldelijk om hebben opgeroepen.


Hoewel hij het laatste voorstel beschreef als een voorstel dat door Israël was bedacht en dus vermoedelijk was goedgekeurd door het bekrompen oorlogskabinet, erkende hij kennelijk dat dit niet het laatste woord van Jeruzalem was en drong hij er bij de voltallige regering van premier Benjamin Netanyahu op aan om achter het aanbod te staan ​​dat de onderhandelaars hadden gedaan. indirect aan Hamas.


“Dat is het aanbod dat nu op tafel ligt. Het volk van Israël moet weten dat ze dit aanbod kunnen doen zonder verder gevaar voor hun eigen veiligheid, omdat ze Hamas de afgelopen acht maanden hebben verwoest”, zei Biden. “Op dit moment is Hamas niet langer in staat om nog een 7 oktober uit te voeren – een van de belangrijkste doelstellingen van deze oorlog voor Israël, en, eerlijk gezegd, een rechtvaardige.


Biden erkende: ‘Ik weet dat er anderen in Israël zijn die het niet eens zullen zijn met dit plan en zullen oproepen tot voortzetting van de oorlog. Sommigen zitten zelfs in de regeringscoalitie. Ze denken dat ze Gaza willen bezetten. Ze willen jarenlang blijven vechten en de gijzelaars hebben voor hen geen prioriteit."Hij voegde eraan toe dat een gijzelingsovereenkomst de weg naar rust aan de grens tussen Israël en Libanon verder zou vrijmaken, evenals een mogelijke normalisatie met Saoedi-Arabië en een grotere regionale integratie, waardoor de veiligheid van Israël zou worden gewaarborgd.


‘Dit is echt een beslissend moment’, benadrukte Biden. “Hamas zegt dat het een staakt-het-vuren wil. Deze deal is een kans om te bewijzen of ze die echt nodig hebben. Hamas moet de deal aanvaarden. Maandenlang hebben mensen over de hele wereld opgeroepen tot een staakt-het-vuren.


Een hoge Amerikaanse functionaris zei: "De boodschap van de president was duidelijk: er is nu een routekaart om dit allemaal te doen", eraan toevoegend dat het voorstel donderdagavond aan Hamas werd overhandigd.


Verklaring van het kabinet van de premier op vrijdag 31 mei 2024

De regering van Israël is verenigd in haar wens om de gijzelaars zo snel mogelijk terug te sturen en werkt aan het bereiken van dit doel.

 

De premier gaf het onderhandelingsteam toestemming om daartoe een voorstel in te dienen, dat Israël ook in staat zou stellen de oorlog voort te zetten totdat al zijn doelstellingen zijn bereikt, inclusief de vernietiging van de militaire en bestuurscapaciteiten van Hamas.

 

Het feitelijke voorstel van Israël, inclusief de voorwaardelijke overgang van de ene fase naar de volgende, stelt Israël in staat deze principes hoog te houden.

 

322 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commentaire


Herman Duizend
Herman Duizend
02 juin

Dit kan nooit een voorstel van Israel zijn, maar een beloning voor Hamas!

J'aime
bottom of page