top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrijgegeven voor publicatie: Shin Bet heeft terreuraanslag met explosieven voorkomen


Foto Shin Bet


De Shin Bet (Israel Security Agency) heeft maandag voor publicatie vrijgegeven dat het een grote terroristische bomaanslag in Israël had voorkomen. In de verklaring zei de veiligheidsdienst dat het verschillende terreurverdachten op de Westelijke Jordaanoever had gearresteerd en een aantal terroristen in de Gazastrook had ontdekt.


De Shin Bet kondigde aan dat op 14 december 2022 een terroristische infrastructuur die bomaanslagen en zelfmoordaanslagen op Israëlisch grondgebied heeft opgerold.


De gearresteerde verdachten maakten deel uit van de "Verzetscomités" van de Westelijke Jordaanoever en de al-Aqsa Martelarenbrigades, met invloed en planning van terroristische agenten in Gaza. De bom was vergelijkbaar met de bom die vorige maand werd gebruikt bij de aanslag op een bushalte in Jeruzalem waarbij twee Israëli's om het leven kwamen.


Er waren meerdere rondes van doorbraken in de zaak, met verschillende golven van arrestaties, waaronder het opsporen van agenten, hun begeleiders en explosief materiaal dat bestemd was voor een bombardement in Israël, zei de Shin Bet.


Tot de leidende terroristen die bij het complot betrokken waren, behoorden Ahmad Fathi Omar Hjaj uit Jabalya in Gaza, een bekende explosievenexpert, en Maha Ladawi uit Netzirat, die hielp bij het creëren van de infrastructuur die nodig was om het complot uit te voeren.


Ook waren Gazanen uit Rafah erbij betrokken, onder meer: ​​Jihad Ahmad, Tzabari Muhammad Tzabari Aram en Iman Yusef Halil Zakut.


Naast inlichtingenwerk dat de identiteit onthulde van deze Gazanen die erbij betrokken waren, arresteerde de Shin Bet terroristische agenten op de Westelijke Jordaanoever, waaronder Yunis Uda uit het dorp al-Ras bij Tulkarm, Khaled Marei uit het dorp Bala bij Tulkarm, Ahmad Taher Jaradaat uit Jenin en Kis al- Shaiv ​​uit Kabatia.


Foto via Shin Bet


De Shin Bet zei: "De acties die werden uitgevoerd en die de geplande aanslagen verijdelden, maken deel uit van een voortdurende campagne die de Shin Bet, de IDF en de politie samen hebben ondernomen om terreur in Israël te voorkomen met behulp van een breed scala aan instrumenten en middelen."


Verder markeerde het bureau de diepe betrokkenheid van Gazaanse agenten bij het aansturen van de terroristen op de Westelijke Jordaanoever, door te zeggen dat het Hamas verantwoordelijk houdt voor de geplande terreuraanslag.


In een tweet feliciteerde premier Lapid de Shin Bet met het voorkomen van een terreuraanslag waarbij anders vele onschuldige Israëli's zouden zijn omgekomen.


Premier Yair Lapid prees de veiligheidstroepen voor hun activiteiten bij het dwarsbomen van een terroristische infrastructuur die van plan was aanslagen in Israël uit te voeren. "Ik feliciteer de Shin Bet, de IDF en de politie met inlichtingen en operationele activiteiten die hebben geleid tot de arrestatie van terroristische eenheden - de lange hand van de staat Israël zal iedereen bereiken die probeert de burgers van Israël kwaad te doen.


"De oorlog tegen terroristische infrastructuur en terroristen gaat elke dag door, in alle sectoren - de veiligheidstroepen blijven de hele tijd werken om elke poging om ons schade toe te brengen, te dwarsbomen. De strijd is nog niet voorbij - de staat Israël werkt de hele tijd, zonder enige tolerantie tegen terrorisme. Dit is de enige manier waarop we naast een koppige strijd een routine van het leven kunnen toestaan" aldus de premier.

“De uitgevoerde activiteit en het dwarsbomen van de geplande aanslagen maken deel uit van de langlopende campagne die de Algemene Veiligheidsdienst samen met de IDF en de Israëlische politie voert om het terrorisme in de gebieden van Israël te dwarsbomen met behulp van een verscheidenheid aan methoden en hulpmiddelen', zei de Shin Bet.
106 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page