top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrijgelaten gijzelaar Gabriela Leimberg: "er is nog een lange weg te gaan om te herstellen"

Gabriela en haar dochter Maya Leimberg na hun vrijlating uit Hamas-gevangenschap in november. Foto GPO


Gabriela Leimberg, die eind november uit Hamas-gevangenschap werd vrijgelaten, sprak in een interview op de legerradio over de ontberingen van 53 dagen gevangenschap in Gaza.


Ze werd samen met vijf leden van haar familie en de hond van haar dochter als gijzelaar vastgehouden. "Onze gedachten waren donker, dat je elk moment kunt sterven", beschreef ze, aldus Haaretz.


Ze zei dat ze in hun pyjama door een tunnel naar het huis werden gebracht waar ze de rest van hun gevangenschap werden vastgehouden. Leimberg zei ook dat ze bang was dat haar dochter, de 17-jarige Maya, gewond zou raken. 'Er was iemand die Maya lastig viel, dus zeiden we tegen haar: 'Als hij de kamer binnenkomt, doe dan alsof je slaapt.' We beseften dat we er allemaal voor haar zijn en voor haar zorgen. De eerste dagen sliepen we niet, we hielden om beurten de wacht.'


Op de 53e dag liet Hamas haar weten dat ze samen met haar dochter Maya en haar zus Clara Marman werd vrijgelaten, terwijl haar broer, Fernando Marman, en Clara's partner, Luis Norberto Herr, niet zouden worden vrijgelaten. "Ze vertelden ons dat alleen wij zouden vertrekken. Het was heel moeilijk te begrijpen dat we afscheid namen van Fernando en Luis, maar ze hebben ons ook gesterkt. Het laatste wat we zeiden was dat we elkaar over een paar dagen zouden zien."


Leimberg riep op tot de vrijlating van haar broer en de partner van haar zus, samen met alle gijzelaars die nog in gevangenschap zitten. ‘We hebben niet eens de tijd om voor onszelf te zorgen’, zei ze. "Er is nog een lange weg te gaan en we zullen moeten herstellen van wat we hebben meegemaakt, maar totdat alle gijzelaars zijn teruggekeerd, is dit verhaal nog niet voorbij. Alles moet terzijde worden geschoven, niets is op dit moment belangrijker."

423 weergaven0 opmerkingen
bottom of page