top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrijgelaten gijzelaar: het personeel van het Gaza-ziekenhuis juichte toen we naar binnen werden geleid

Voormalig gijzelaar Judith Raanan bij haar vijlating. Foto Screenshot.


Voormalig gijzelaar Judith Raanan zei woensdag in een interview met het Amerikaanse netwerk NewsNation dat het ziekenhuispersoneel juichte toen Hamas hen binnenbracht.

Judith en haar dochter Natalie werden op 7 oktober door Hamas ontvoerd uit kibboets Nahal Oz . Ze wonen in de Verenigde Staten, maar waren naar Israël gekomen om de 85ste verjaardag van Judiths moeder, Tamar, te vieren, schrijft The Jerusalem Post.


In haar eerste interview sinds haar vrijlating beschreef ze de presentator de onmiddellijke momenten na de gevangenneming.


"Op het moment dat we binnenkwamen, stonden alle verpleegsters daar. Ze waren allemaal zo blij dat ze terugkwamen met prooien, met Israëlische, Joodse prooien. Hoewel ik ze vertelde dat ik een Amerikaan ben."


'Ja,' antwoordt Judith, 'er was een hoofdverpleegkundige. Ik denk dat de anderen bang voor haar waren.'


"Ik denk echt niet dat ze allemaal blij waren ons te zien. Ze zijn erg bang, want je moet begrijpen dat ze nu omringd zijn door mensen met geweren."


De interviewer merkt op dat dit de beweringen van Hamas dat zij niet in ziekenhuizen opereren, betwist.


"We zijn een paar keer verhuisd", zegt ze, terwijl ze de gebeurtenissen na het ziekenhuis beschrijft.


Ze zegt ook dat een Israëlische raket het gebouw waarin ze werden vastgehouden verwoestte.Sinwars invloed

In een later interview vertelde de interviewer aan een andere gast dat Judith had gesproken met een Hamas-functionaris die perfect Hebreeuws sprak, maar dat Judith er zeker van was dat het niet Yahya Sinwar was.


Shlomi Eldar, een Israëlische journalist, vertelde de interviewer dat ziekenhuispersoneel dat Hamas ondersteunt niet verrassend hoeft te zijn, omdat de meeste artsen en verpleegsters door Hamas zijn aangesteld.


Hij zegt dat dit kwam doordat er sinds 2014 en sinds 2018 pogingen zijn ondernomen om de bevolking onder controle te houden door middel van ‘hersenspoeling’. Eldar zegt dat dit grotendeels te danken is aan de invloed van Sinwar.

1.048 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Rachel Spijer
Rachel Spijer
Mar 16

BRING my people home

Like

P Bakker
P Bakker
Mar 16

En wat vind Biden hier van?

Like
bottom of page