top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrijgelaten gijzelaar uit Gaza zegt dat ze was ontvoerd door gewapende burgers en verkocht aan Hamas

Nili Margalit. Screenshot Channel 12


Een Israëlische gijzelaar die werd ontvoerd tijdens de door Hamas geleide terreuraanval op 7 oktober zei maandag dat ze was gevangengenomen door gewapende Palestijnse burgers die haar later verkochten aan de in Gaza heersende terreurgroep, aldus Times of Israel.


De onthulling van Nili Margalit in een interview met het Franse tijdschrift Le Point leek verder de nadruk te leggen op de mate waarin de deelname aan de schokaanval, waarbij ongeveer 1.200 Israëli’s werden gedood en 253 gegijzeld, zich uitstrekte tot buiten de strijders van de terreurgroep Hamas.


Margalit deelde haar verhaal tijdens een tussenstop in Parijs tijdens een tournee door Europa gericht op het vergroten van het bewustzijn van de 133 Israëli's die nog steeds in gevangenschap zitten.


Margalit was in haar huis in de grensstad Kibbutz Nir Oz met Gaza toen duizenden Palestijnse terroristen kort na zonsopgang de grens overstaken. Net als vele anderen zocht ze haar toevlucht in de schuilkelder van haar huis voordat er berichten binnenstroomden van buren die vertelden dat terroristen hun stad waren geïnfiltreerd, herinnerde ze zich in het interview.


Rond 09.00 uur drongen terroristen het huis van Margalit binnen, plunderden kamers en staken het gebouw in brand. Ze vonden haar al snel verstopt in haar veilige kamer.


Het was niet op slot, waardoor de aanvallers het gemakkelijk konden openen. De niet-afgesloten deur heeft mogelijk haar leven gered. “Degenen die zichzelf barricadeerden in de [veilige kamers] stierven omdat de terroristen door de deuren schoten en ze in brand staken”, legde ze uit. In het geval van Margalit openden de terroristen simpelweg de deur van de veilige kamer voordat ze de noodzaak vonden om door de ingang te schieten.


De 42-jarige werd naar buiten getrokken en bedekt met een wit laken, terwijl ze omringd werd door wat zij omschreef als ‘burgers gewapend met kalasjnikovs’. Ze werd op een golfkar gedwongen en naar de zuidgrens gereden voordat ze in een auto werd overgebracht en naar de stad Khan Younis in Gaza werd gereden.


Daar onderhandelden haar civiele ontvoerders “met Hamas om mij te verkopen. Toen ze betaald werden, werd ik regelrecht een tunnel in gebracht”, zei ze.


Aanvankelijk werd Margalit met ongeveer dertig andere mensen, van wie velen vrienden en buren uit Nir Oz waren, naar een gebied gebracht, .


“De mannen hadden gezwollen gezichten en gewonde benen nadat ze op een motor waren gesleept”, zei ze.


De gijzelaars werden verdeeld in kleinere groepen, waaronder een groep die bestond uit mensen boven de 70 jaar. “Ik zei dat ik verpleegster op de spoedeisende hulp was”, zei Margalit.


Ze werd uiteindelijk met een tiental andere mensen in een kleine kamer geplaatst, onder toezicht van vier bewakers. Opeengepakt kregen ze kleine dagelijkse rantsoenen rijst en brood, wat bij sommige gijzelaars maagproblemen veroorzaakte.


“Verschillende gijzelaars hadden geen bril, geen gehoorapparaat of hadden geen zuurstof. Ik was hun ogen en oren, zodat ze hun weg konden vinden in de tunnels”, zei ze.

Margalit probeerde zichzelf in stand te houden door yogaoefeningen te doen. Ze zorgde voor de andere gijzelaars, vooral degenen die bejaard waren of medicijnen nodig hadden.


Een van de ontvoerders vroeg in het Arabisch, vertaald door een gijzelaar, om een ​​lijst met medicijnen die ze nodig hadden, maar het medicijn dat arriveerde was ontoereikend.


“We hebben snel een routine ontwikkeld: patiënten moesten op hetzelfde tijdstip eten en dan hun pillen op een ander tijdstip innemen”, vertelde ze aan Le Point. “Maar we hadden een tekort aan voorraad. We hoorden achteraf dat Hamas dozen met medicijnen en brillen van het Rode Kruis had ontvangen, opgestuurd volgens de behoeften van elke gijzelaar.”

De dagen “waren extreem lang” en de gevangenen kregen onvermijdelijk ruzie.


“Er werd geschreeuwd, er werd gehuild, maar ook gelachen. Het is normaal als je tien mensen in dezelfde kamer plaatst: we zijn mensen! Maar we hebben elkaar altijd gesteund.”

“In eerste instantie zei ik tegen mezelf dat het maar twee dagen zou duren. Toen begreep ik dat Israël nooit voor zoveel gijzelaars zou betalen. Dit maakte sommigen van ons depressief. We moesten het psychologisch volhouden. Helpen was mijn manier om te overleven.”


Margalit zei dat de gijzelaars zich grotendeels niet bewust waren van wat er op 7 oktober nog meer was gebeurd, afgezien van hun individuele ontvoeringen.


Ze werd uiteindelijk op 30 november 2023 vrijgelaten uit Gaza, als onderdeel van een onderhandelde wapenstilstand tussen Israël en Hamas, waarbij meer dan 100 gijzelaars werden vrijgelaten. Ze kreeg geen waarschuwing over haar naderende vrijheid.


'Een bewaker kwam me ophalen, wees naar me en zei: 'Ga, ga'', waardoor ze geen tijd had om afscheid te nemen van de andere gijzelaars met wie ze gevangen was gehouden.


Eenmaal terug in Israël bezochten familie en vrienden haar in het ziekenhuis waar ze herstellende was, en ze informeerden haar langzaam over wat er op 7 oktober was gebeurd. Een dag na haar vrijlating bevestigde de IDF de dood van haar vader, Eliyahu Margalit , wiens lichaam blijft in Gaza.


Margalit toert nu door Europa om campagne te voeren voor het lot van de overgebleven gijzelaars.


“Het bevrijden van de gijzelaars is de sleutel tot het beëindigen van deze oorlog”, zei ze.989 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page