top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrijwilligers bouwen meer dan 30.000 draagbare opladers voor IDF soldaten

Vrijwilligers in Tel Aviv. Foto Caroline Haïat / i24NEWS


Vrijwilligers, van alle generaties, zitten urenlang om de IDF te dienen en maken deel uit van de immense stroom van solidariteit die door het hele land te zien is.


Vrijdagochtend was er opwinding in de kelder van de synagoge aan de Ben Yehuda-straat 86 in Tel Aviv: ongeveer vijftig Franse, Israëlische, Angelsaksische vrijwilligers, kinderen en volwassenen waren laders aan het maken voor de soldaten van de IDF die aan het front vechten, aldus Caroline Haïat in i24News.


De vrijwilligers zijn rond verschillende tafels op verschillende posities geïnstalleerd en verdelen de taken en voeren echt fabriekswerk uit, terwijl de soldaten zelf het kostbare voorwerp komen ophalen, dat voor sommigen “hun leven zal redden”. zegt Shaked, aan het begin van het project.


In een leergierige en warme sfeer creëren de vrijwilligers zorgvuldig draagbare opladers die worden gebruikt door soldaten die zowel aan de grenzen van het land als in Gaza zelf zijn gestationeerd, om niet alleen smartphones op te laden, maar ook de gecodeerde telefoons van het leger, GoPro-camera's, iPads voor medische teams en zelfs zaklampen.


Er is geen doe-het-zelfervaring vereist, vrijwilligers leren tijdens het werk. Als ze ter plaatse komen, vragen we wat ze het liefst doen en afhankelijk van hun profiel en capaciteiten krijgen ze een rol toegewezen: koper snijden, boren, koper buigen, de onderdelen in elkaar zetten, de barcode lijmen en het laatste testen.


De opladers worden gemaakt door vrijwilligers in Tel Aviv. Foto Caroline Haïat / i24NEWS


"Ik hoorde over dit vrijwilligerswerk op de sociale media netwerken en heb me direct aangemeld. Het is gemakkelijk te doen en vooral heel belangrijk. Het is erg leuk en we kunnen nut en praktijk combineren. Prettig. We moeten onze handen vuil maken, wat we wat we kunnen doen voor de soldaten en de families is een druppel op de gloeiende plaat, maar we doen het met veel liefde”, zegt Yaël Amanou, oorspronkelijk uit Parijs, die inmiddels 25 jaar in Israël woont.


Dit initiatief, essentieel voor het goed functioneren van het leger, werd een week na het begin van de oorlog gelanceerd door Shaked, een Israëlische ingenieur van beroep. Hij heeft feitelijk gebruik gemaakt van een reëel verzoek van zijn soldatenvrienden ter plaatse, die hem op de hoogte brachten van de onmogelijkheid om de apparaten in de tanks, jeeps en bulldozers van het leger op te laden.


Shaked ontwikkelde daarom een ​​connector tussen de commerciële lader en militaire voertuigen en dankzij de enorme deelname van vrijwilligers zijn er al ruim 23.000 laders gemaakt. Dit weekend worden er in recordtijd nog eens 4.000 aan de lijst toegevoegd.


Opladers worden gemaakt door vrijwilligers in Tel Aviv. Foto Caroline Haïat / i24NEWS


“Ik heb een eenvoudig systeem ontwikkeld waarmee we snel laders kunnen produceren, en we zijn begonnen met het 3D-printen van 120 kunststoffen. Toen kwamen we bij de 1000 en breidde het project zich uit omdat de soldaten ons vertelden dat 'het de gevechtsomstandigheden op de grond aanzienlijk verbetert.' Sinds we ons de impact op de IDF realiseerden, ontwikkelen we er duizenden”, vertelt Shaked aan i24NEWS.


"De soldaten vertellen me 'jij hebt ons gered'. Alleen al die zin overtuigt me ervan dat we daar niet kunnen stoppen. Als we een leven redden, geeft dat ons al volledige voldoening", zegt Shaked, eraan toevoegend dat Franse vrijwilligers "het verschil maken". “Ze zijn zeer nauwgezet en werken met liefde en toewijding. Ze leveren uitzonderlijk werk van hoge kwaliteit.”


Een ongekende vrijwilligersmissie

Deelnemers, van alle generaties, zitten urenlang om de IDF te dienen en maken deel uit van de immense stroom van solidariteit die door het hele land te zien is. Sommigen kwamen uit Frankrijk om vrijwilligerswerk te doen, zoals Frédéric en Charlotte Heymann; ze stelden zelfs hun terugkeer naar Parijs verschillende keren uit om aanwezig te kunnen zijn voor het volk Israël.


"We hadden geen doe-het-zelfkennis, maar ze hebben ons alles ter plekke geleerd en omdat er verschillende posities zijn, kunnen we alles draaien en aanraken. Onder de vrijwilligers feliciteren we elkaar, we applaudisseren voor elkaar, het is erg vriendelijk en het is een unieke ervaring. We zijn hier allemaal in therapie, we zijn hier om te proberen te helpen, maar uiteindelijk doen we onszelf veel goeds, voelen we ons nuttig, in plaats van thuis passief te zijn voor het nieuws”, zeggen ze.


Célia Sebbag, vrijwilliger en lid van het initiatief ‘Standing Behind our People’, opgericht door Alexandra P. in 2014 tijdens Operatie Tsuk Eitan in Gaza, heeft gedurende twee weken ruim 300 Franse vrijwilligers voor dit project gemobiliseerd. Zij sloten zich aan bij de Israëlische, Amerikaanse en Angelsaksische vrijwilligers die daar al drie maanden werken.


De opladers worden gemaakt door vrijwilligers in Tel Aviv. Foto Caroline Haïat / i24NEWS


“De Fransen reageerden heel snel en sommigen komen zelfs van de ene op de andere week terug met hun vrienden. Ze zijn erg enthousiast. Het motiveert enorm om de soldaten voor hun ogen de laders te zien ophalen terwijl ze hard aan het werk zijn. beseffen op een zeer concrete manier de resultaten van hun inspanningen en dit vervult hen met trots. Sommige soldaten maken met opzet de terugreis vanuit Gaza en we hebben hoge eisen aan het noorden van het land waar de zaken momenteel sterk gaan", aldus Célia Sebbag , verantwoordelijk voor de activiteit en vrijwilliger bij ‘Sta achter onze mensen’.


"De sfeer ter plaatse is behoorlijk opwindend omdat deze wordt geassocieerd met een collectieve en internationale inspanning. Er is een echt gevoel van cohesie tussen de deelnemers en welwillende uitwisselingen. De impact is wederzijds: die van de mensen die betrokken zijn bij inspanningen die rechtstreeks verband houden met de defensie van het land en die van deze organisaties die ons de mogelijkheid bieden om samen te werken rond gemeenschappelijke perspectieven", legde Lysbeth Sherman, enkele maanden in Israël, uit.


Elke soldaat die een oplader komt ophalen, brengt een stuk papier terug naar zijn eenheid met de Mensch-oplossingswebsite erop, zodat hij online kan bestellen.

Uiteindelijk hoopt het team de kans te krijgen om alle IDF-strijders een oplader aan te bieden. “We willen dat elke soldaat zich ervan bewust is dat we op dit gebied in hun behoeften kunnen voorzien”, aldus Shaked.

368 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page