top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrijwilligers gewapend met AI voeren oorlog tegen nepnieuws

Deze foto, waarop naar verluidt IDF-soldaten schieten in een ziekenhuis in Gaza, is in werkelijkheid een tien jaar oude foto van een schietpartij door Egyptische troepen in een ziekenhuis in Caïro. Foto met dank aan Eternity via ISRAEL21c


De momentopname spatte over de sociale media en beweerde lijkzakken te tonen met kinderen in Gaza die door het Israëlische leger waren gedood.


Maar het was nep: kunstmatige intelligentie ontdekte dat het beeld was overgenomen uit een video van een pro-Palestijnse demonstratie in Boston, waarbij de lijkzakken als rekwisieten werden gebruikt.Deze foto van lijkzakken komt niet echt uit Gaza; het is van een pro-Palestijnse demonstratie in Boston. Foto met dank aan Eternity via ISRAEL21c.


Een andere veel gepubliceerde foto zou IDF-troepen laten zien die schieten in het Shifa-ziekenhuis in Gaza. In werkelijkheid was het beeld afkomstig uit een video van een aanval in augustus 2013 door Egyptische veiligheidstroepen op demonstranten in een ziekenhuis in Caïro.


Een foto waarop zogenaamd Israëlische militaire officieren te zien zijn die door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden, bleek een foto te zijn van militaire officieren die in 2016 in Turkije waren gearresteerd.


En een foto die beweerde een gewonde burger in een ziekenhuis in Gaza te tonen, bleek uit een tv-programma in Maleisië te zijn gehaald.


Voorbeelden van misleidende inhoud, ontworpen om de publieke opinie tegen Israël te manipuleren, zijn eindeloos.


Onder de ‘soldaten’ die vrijwillig hun tijd vrijmaken om deze nep-digitale oorlog te bestrijden, bevinden zich datawetenschappers van Eternity , een 15 jaar oud dataadvies- en projectbedrijf binnen de in Petah Tikva gevestigde Aman Group


Eternity gebruikt technologieën, waaronder AI, om business intelligence, analyses en datadiensten te leveren aan honderden spraakmakende klanten in de detailhandel, de gezondheidszorg, de financiële sector en de publieke sector, waaronder El Al Israel Airlines, Tnuva, Zim Lines, Bank Leumi, Strauss en het ministerie van rechtvaardigheid.


“Als er geen oorlog is, ontwikkelen we doorgaans dataproducten en -platforms voor klanten”, zegt CTO Ariel Oz tegen ISRAEL21c.


“Nu gebruiken onze ingenieurs elk vrij moment dat ze hebben om te helpen in deze online oorlog.”


De tools die ze gebruiken – AI-algoritmen, data-analyse, bots – maken deel uit van hun dagelijkse werk. In dit geval passen ze deze toe om gevaarlijk misleidende, foutieve en valse inhoud over de oorlog van Israël met Hamas te identificeren, te rapporteren en te verwijderen.


“We kunnen [potentieel] virale inhoud onderscheppen voordat deze viraal gaat”, zegt Oz. “Veel mensen, ook hoogleraren, posten 'feiten' en wekken de indruk dat ze weten waar ze het over hebben. Met behulp van AI kunnen we vrij eenvoudig zien of het waar is of niet.”


Bovendien bestrijden de data-experts van Eternity onnauwkeurige informatie met nauwkeurige informatie en creëren ze inhoud “waarvan we denken dat ze sommige mensen op sociale netwerken van gedachten kunnen doen veranderen”, zegt Oz tegen ISRAEL21c


Hun inspanningen bestrijken vier categorieën:


  • Het identificeren en signaleren van valse of onbetrouwbare informatie door analyse van afbeeldingen, video’s en teksten;

  • Het identificeren van mogelijk virale nep- of misleidende inhoud, en het gebruiken van organische en perifere rapportagesystemen om deze te verwijderen voordat deze viraal gaat

  • Het gebruik van AI om accuraat geschreven en visueel materiaal in vele talen te creëren voor distributie door influencers;

  • Berichten automatisch aanpassen aan de huidige veiligheidssituatie en het momentum ervan op sociale netwerken.

Niets van dit vrijwilligerswerk wordt namens een bepaalde cliënt uitgevoerd. Het is gewoon wat de werknemers vinden dat ze moeten doen “omdat het ons iets kan schelen,” vertelt Oz aan ISRAEL21c. 


“Het belangrijkste voor ons is dat we zien dat sociale netwerken vol staan ​​met onjuiste informatie en we zijn bang dat dit daar zal blijven. Als mijn kinderen het over een paar jaar zien, zullen ze niet begrijpen of het echt of nepnieuws is. Daarom proberen we het nu op te ruimen.”
556 weergaven1 opmerking

1 commento


p.bakker61
21 dic 2023

Het is ongelooflijk hoe de westerse wereld gemanipuleerd word door de zogenaamde onafhankelijke persdie het niet is in Nederland de nos en rtl die geen onderzoek doen naar berichten

Walgelijk gewoon

Ik sta achter Israël en haal mijn nieuws van goede nieuwsdienst en


De Almachtige God kent de waarheid en zegene Israël

Voorbeelden

Mi piace
bottom of page