israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Vrijwilligers van 'Heart to Plate' koken Shabbat maaltijden voor ouderen


Heart to Plate vrijwilliger Ilana Eliasov knuffelt Holocaust-overlevende Raisa Usbitsky. Foto door David Malka via ISRAEL21C


Matan Asulin, 30, werkte bij Latet, de organisatie die de grootste voedselbank van Israël beheert, toen een oudere vrouw hem belde en vroeg om een ​​huisgemaakte maaltijd voor het Shabbat diner.


"Ze vroeg om de basis, misschien wat vlees of een stuk kip", vertelt Asulin aan ISRAEL21c.


De pijn in haar stem brak zijn hart. Na het werk die dag ging hij naar een nabijgelegen supermarkt, kocht een gekookte maaltijd van zijn eigen geld en bezorgde het haar.


"Ze woonde helemaal alleen, ze had geen kinderen en ze deed me denken aan mijn grootmoeder," zei Asulin. "Het maakte me echt van streek als ik eraan dacht dat mijn eigen grootmoeder om eten moest vragen."


De volgende dag deelde Asulin het verhaal met Ronnie Lee, 26, een vrouw die hij had ontmoet aan de Reichman University, waar ze allebei ondernemerschap en bedrijfskunde studeerden.


Ze spraken over wat ze konden doen om de meer dan 100.000 ouderen die in armoede leven in Israël, van wie velen Holocaustoverlevenden zijn, te helpen. Asulin en Lee hadden een idee.


Als mensen op vrijdag al voor de sabbat aan het koken waren voor hun gezin, zou het dan zoveel moeilijker zijn om een ​​beetje extra te verdienen en dan een huisgemaakte maaltijd te bezorgen bij een behoeftige bejaarde buurman?


Zonder nog meer tijd te verspillen, lanceerden de twee vrienden in 2020 een proefprogramma genaamd “Heart to Plate” voor Rosh Hashana, waarbij vrijwilligers in Haifa werden gevraagd om een ​​extra maaltijd te koken. Ze dienden 60 behoeftige ouderen.


Een paar weken later, tijdens Soekot, sloten meer vrijwilligers zich aan en hielpen ze 250 mensen. De vrijwilligers zeiden dat ze graag wilden doorgaan, terwijl de oudere ontvangers Asulin en Lee vertelden dat dit het 'beste was dat hen ooit is overkomen'. Beter, zeiden enkelen van hen, dan alle pillen die ze slikken tegen depressie.


Een gemeenschap gevoel

Ronnie Lee en Matan Asulin, oprichters van Heart to Plate. Foto met dank aan Ronnie Lee via ISRAEL21C


In augustus 2021 werd Heart to Plate een geregistreerde non-profitorganisatie. Asulin en Lee, die een baan in de hightech hadden kunnen krijgen, hebben de organisatie als hun fulltimebaan aangenomen.


Heart to Plate heeft nu 400 vrijwilligers die meer dan 8.500 maaltijden hebben gekookt en geserveerd aan 160 mensen in vijf steden in Israël. Ze zijn momenteel actief in Haifa, Kiryat Ata, Migdal Ha'Emek, Rehovot en Yokne'am en breiden het programma nu uit naar andere steden.


"De band tussen de vrijwilligers en de behoeftigen groeit van voedsel naar een gemeenschapsgevoel", zei Lee.


Sommige vrijwilligers zijn begonnen met het nemen van ouderen voor medische controles; anderen hebben hen uitgenodigd voor sabbatdiners. Een vrijwilliger bracht zijn kinderen schaken en dammen met een 90-jarige man die zelden uitgaat.


Lee legde uit dat ze Heart to Plate zo hebben opgezet dat vier vrijwilligers een team vormen die een of twee alleenstaande mensen helpen. Zo hoeft elke vrijwilliger maar één vrijdag per maand te koken.


"Een steungroep is gemakkelijker omdat je de verantwoordelijkheid deelt," zei Lee.


'Je bent niet meer alleen'


De twee oprichters van Heart to Plate hebben de hulp ingeroepen van bedrijven zoals Applied Materials, evenals de Haifa Foundation en hun alma mater, Reichman University. Het krijgt ook hulp van het in de VS gevestigde Good People Fund.


Asulin zei dat de organisatie bedrijven heeft bereikt zodat hun werknemers kunnen samenwerken, en jeugdgroepen zodat tieners en hun families betrokken kunnen worden bij het helpen van behoeftigen


Lee zei dat zij en Asulin allebei zijn opgegroeid in gezinnen waar hun grootouders een onlosmakelijk onderdeel van hun leven waren. Ze beschreef hoe verdrietig ze zich voelde toen ze voor het eerst een behoeftige vrouw van in de tachtig bezocht die alleen woonde met haar gehandicapte zoon van in de vijftig in een 'klein appartement dat meer op een schuur leek'.


"Ik kon niet geloven dat een vrouw van mijn oma's leeftijd haar sieraden zou moeten verkopen om eten te kopen," zei Lee. "Nadat ik haar had ontmoet, zei ik tegen haar: 'Je bent niet meer alleen.'"


Van links naar rechts, Heart to Plate-vrijwilligers Rina Blezinski, Ilana Eliasov, Iris Elin en Matilda Reznick op bezoek bij Raisa Usbitsky. Foto door David Malka via ISRAEL21C


Heart to Plate heeft vrijwilligers met verschillende achtergronden aangetrokken om samen te werken. Het team dat zelfgekookt voedsel brengt naar Raisa Usbitsky, 80, een overlevende van de Holocaust, bestaat uit twee Ethiopiërs, een religieuze jood en een seculiere jood.


Usbitsky zei dat ze na het overlijden van haar man 'plotseling alleen was zonder vrienden'. Daarna schreef ze zich in bij Heart to Plate.


"Veel mensen bezoeken me elke week", zei Usbitsky. "Ze zijn nu als familie voor me."


Meer informatie over vrijwilligerswerk of doneren aan Heart to Plate vind je hier.
30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws