top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vroege diagnose van Parkinson is binnenkort mogelijk


Foto door Anna Shvets via Pexels.com


Parkinson is een progressieve en slopende hersenziekte die uiteindelijk het vermogen om te lopen en zelfs te praten in gevaar brengt.


Het diagnosticeren van Parkinson in de vroege stadia kan een nuttige interventie mogelijk maken. Maar MRI-beelden zijn niet gevoelig genoeg om de eerste biologische veranderingen in de hersenen van Parkinsonpatiënten te onthullen.


Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, geleid door prof. Aviv Mezer, stellen kwantitatieve MRI (qMRI) voor als een nieuwe manier om deze cellulaire veranderingen te detecteren in de microstructuren van het striatum hersengebied waarvan bekend is dat het verslechtert bij de ziekte van Parkinson.


Een nieuwe analytische methode ontwikkeld door Mezer's doctoraalstudent, Elior Drori, onthulde duidelijk biologische veranderingen in het kelderweefsel van het striatum. Deze veranderingen - voorheen onmogelijk te zien behalve in een postmortaal onderzoek - waren geassocieerd met vroege Parkinson en bewegingsstoornissen.


"Als je geen metingen hebt, weet je niet wat normaal is en wat een abnormale hersenstructuur is, en wat er verandert tijdens de voortgang van de ziekte", legt Mezer aan ISRAEL21C uit.


Hun bevindingen, vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, vormen de basis voor het ontwikkelen van qMRI tot een hulpmiddel dat drie tot vijf jaar later in een klinische setting kan worden gebruikt.

MRI-beelden van microstructurele veranderingen bij Parkinsonpatiënten in een vroeg stadium. Geel gemarkeerd zijn gebieden met weefselbeschadiging. Afbeelding met dank aan Mezer Lab/Hebreeuwse Universiteit


Drori zei dat de methode ook kan worden gebruikt om subgroepen binnen de Parkinson-populatie te identificeren en de medicamenteuze therapie daarop af te stemmen, en vervolgens de effectiviteit van een bepaald medicijn te controleren.2.288 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page