top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VROUWELIJKE IDF-SOLDATEN BEWIJZEN DAT ZE HELDEN ZIJN IN OORLOGSTIJD


Sergeant Eden Alon Levy, links, en luitenant Eden Nimri sneuvelden tijdens de Hamas-aanvallen van 7 oktober terwijl ze medesoldaten redden. Foto van Levy met dank aan familie; foto van Nimri van de Israel Swimming Association, via ISRAEL21c


Zes jaar geleden haalde rabbijn Yigal Levinstein, die geen onbekende is in controverses, de krantenkoppen omdat hij het Israëlische leger bekritiseerde vanwege de voortdurende verplichte inzet van vrouwen.


Levinstein, die de eerste religieuze pre-militaire academie van Israël oprichtte, zei destijds dat vrouwen over het algemeen de normen van de IDF verlagen – een argument dat vaak wordt gebruikt bij debatten over de rol van vrouwelijke soldaten in de strijd.


De rabbijn was niet de enige publieke figuur die door de jaren heen soortgelijke opmerkingen maakte. Maar het gedrag van vrouwelijke troepen tegenover de aanval van Hamas op 7 oktober heeft dit controversiële debat tot stilstand gebracht.


IDF-stafchef Herzi Halevi erkende dit toen hij onlangs vrouwelijke tankbemanningen ontmoette en zei tegen hen: “Zoals u weet is er de afgelopen jaren in Israël een debat geweest over de vraag of vrouwen in gevechtseenheden zouden moeten zitten. Ik zeg je: soms moet je veel praten om iets uit te leggen.


“Maar ik denk dat we in dit geval een antwoord kregen zonder woorden, een antwoord van actie en vechten”, zei hij.


Er is nog steeds geen definitief aantal vrouwelijke Israëlische soldaten dat sinds het begin van de oorlog is omgekomen, en velen worden als vermist beschouwd en worden gevreesd door Hamas te zijn ontvoerd. Maar de verhalen over heldenmoed die de vrouwelijke troepen op 7 oktober ten toon spreidden, blijven twee maanden later door Israël galmen.


Sergeant Eden Alon Levy, Cpt. Of Mozes, luitenant Eder Ben-Simon

De drie soldaten van het Thuisfront Commando dienden allemaal op de Bahad 4-legerbasis nabij de gemeenschap Zikim, die een maritieme grens heeft met Gaza. De basis wordt gebruikt om nieuwe IDF-rekruten op te leiden.


Op 7 oktober werd een achtkoppige Hamas-marinevloot richting Zikim Beach gestuurd als onderdeel van een grotere aanval op Israël. De Israëlische marinepatrouille vernietigde vier van de boten, maar nog eens vier infiltreerden de zeegrens. De terroristen bestormden de nabijgelegen Bahad 4-basis kort nadat ze op het strand waren geland.

De meeste soldaten op de basis waren nieuwe rekruten. De weinige doorgewinterde officieren die daar waren, vochten urenlang tegen de terroristen.


Uiteindelijk slaagden ze erin de Hamas-mannen af ​​te weren, waardoor meer dan 90 rekruten werden gered. Zes officieren en één nieuwe rekruut kwamen om in de strijd om Bahad 4. Drie van de officieren waren vrouwen: Sgt. Eden Alon Levy, Cpt. Of Mozes, luitenant Eder Ben-Simon. In tegenstelling tot andere IDF-bases en buitenposten in het gebied viel Bahad 4 nooit. Het leger bleef gedurende de hele strijd de controle over de faciliteit behouden.


Levy's zus, Shani, vertelde Channel 12 dat het verhaal van de Bahad 4 “zonder twijfel bewijst hoeveel vrouwelijke strijders kunnen doen.”


“Ongeveer tien terroristen arriveerden op de basis, uitgerust met RPG’s en granaten. [De terroristen] begonnen op hen te schieten. Haar hele team viel met haar mee, maar ze hebben de rekruten gered.


“Ik ben trots op haar en ik hoop dat ik net zo moedig kan zijn als zij. Ze is de held van iedereen.”


Luitenant Eden Nimri

De 22-jarige commandant van de geheel vrouwelijke ‘Sky Riders’-drone-eenheid van het Artilleriekorps was gestationeerd in een IDF-buitenpost nabij Kibboets Nahal Oz, slechts één kilometer (minder dan een mijl) van de grens met Gaza.


Toen op 7 oktober een team van Hamas-terroristen de buitenpost binnendrong, haastten Nimri en haar team – nog steeds in hun pyjama – zich naar de nabijgelegen schuilkelder die twee ingangen zonder deuren had.


Nimri, die gewapend was, nam de controle over één ingang over, terwijl de andere vier soldaten, die ook hun geweren bij zich hadden, de tweede ingang beschermden. Er schuilden daar ook een aantal ongewapende vrouwelijke soldaten.


Toen terroristen granaten begonnen te gooien naar de ingang die door Nimri werd beschermd, begon ze een hevig vuurgevecht met de daders, waardoor ze in wezen alle aandacht op zichzelf trok. Hierdoor konden de andere troepen ontsnappen en de aanval overleven.


Voorafgaand aan haar militaire dienst deed Nimri internationaal mee als zwemster. Ze gaf in wezen haar sportcarrière op om zich bij de Sky Riders aan te sluiten, omdat het belang van de rol haar niet toestond consistent te trainen.


Ze vertegenwoordigde Israël op de Europese kampioenschappen open water zwemmen voor junioren 2018, de Wereldkampioenschappen International School Sport Federation 2017 en de Mediterranean Cup 2014.


Eden Nimri. Via ISRAEL21c


De Israel Swimming Association zei in een verklaring: “Eden was een geweldig meisje, een goede vriendin, competitief, extreem hardwerkend, zeer zelfgedisciplineerd en altijd hoog mikkend. Zelfs toen ze bij de IDF kwam, kwam ze hier op vrije dagen zwemmen.”


Luitenant-kolonel. Of Ben Yehuda

De commandant van het Caracal-bataljon, een infanteriegevechtseenheid van gemengd geslacht, ontving in de vroege uren van 7 oktober een bericht over een mogelijke terroristische infiltratie in de kibboetsen van Sufa en Nirim.


Ben Yehuda mobiliseerde snel haar bataljon, gestationeerd nabij de grens met Egypte, en zette koers naar een militaire basis nabij Sufa.


Eenmaal daar beseften Ben Yehuda en haar team dat de basis in handen van de terroristen was gevallen. Het bataljon voerde een hevig, vier uur durend vuurgevecht met de Hamas-mannen, totdat soldaten van andere bataljons zich bij de strijd begonnen aan te sluiten. Het kostte de troepen in totaal 14 uur om de controle over de basis terug te krijgen.


Ben Yehuda zei dat haar bataljon meer dan 100 terroristen heeft geëlimineerd en hen ervan heeft weerhouden naar nabijgelegen burgergemeenschappen te verhuizen om hun razernij voort te zetten.
639 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page