top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrouwelijke vloeistoffen testen om tekenen van vroege ziekte te detecteren


Dr. Inbal Zafir-Lavie, links, en Dr. Shlomit Yehudai-Reshef van Gina Life. Fotografie met dank aan Rambam Health Care Campus via ISRAEL21C


Het diagnosticeren van ziekten door analyse van lichaamsvloeistoffen, zoals bloed of speeksel, is niets nieuws. Ook vaginale vloeistoffen bevatten veel klinische en biologische informatie, maar zijn tot nu toe niet het onderwerp geweest van veel onderzoek.


"Veel mannelijke onderzoekers weten niet eens wat ze zijn", zegt Dr. Shlomit Yehudai-Reshef, adjunct-directeur van het Clinical Research Institute op de Rambam Health Care Campus in Haifa.


"Deze vloeistoffen bevatten duizenden biomarkers [eiwitten] op niveaus die stijgen en dalen als reactie op een reeks fysiologische aandoeningen, variërend van kankerachtige eierstok- en baarmoederhalstumoren tot ovulatieproblemen en endometriose. Elke pathologie heeft een kenmerkend biomarker profiel.”


In 2015 hebben Yehudai-Reshef en moleculair bioloog Inbal Zafir-Lavie het biotech bedrijf Gina Life , opgericht, en hebben met behulp van vaginale vloeistoffen precieze biomarker profielen voor elk type pathologie geïdentificeerd.


Nu, met behulp van nieuw beschikbare tools om zeer kleine monsters te analyseren, creëren ze een revolutionair product om de vroege detectie van veel ziekten bij vrouwen te vergemakkelijken - van endometriose tot eierstokkanker en andere kankers.


Het Gina Life-systeem maakt gebruik van een "slimme pad" die aan het ondergoed van een vrouw wordt bevestigd. Lozingen worden via kleine kanaaltjes op plak strips geabsorbeerd. De strips worden gefotografeerd met een smartphone en geüpload naar een applicatie die binnen enkele minuten testresultaten geeft.


Gepland om in 2025 in de apotheek te worden verkocht, in afwachting van de resultaten van klinische onderzoeken, zou dit product vrouwen kunnen redden van invasieve tests, operaties en jarenlang zoeken naar een diagnose.


Het systeem is ontwikkeld met behulp van honderden vaginale afscheidingsmonsters die sinds 2019 zijn verzameld en opgeslagen in Rambam's BioBank.


"Voor zover ik weet, is dit de eerste BioBank in zijn soort ter wereld", zegt Yehudai-Reshef.


“In het begin verzamelden we monsters van vrouwen met eierstokkanker en gezonde vrouwen. De afgelopen anderhalf jaar hebben we ook monsters verzameld van vrouwen met endometriose. Samen met Dr. Yuri Paz, directeur van de Gynaecologische Endoscopy Unit, en Dr. Ido Mik, een senior OB/GYN, werken we aan het identificeren van de unieke biomarkers van deze pathologen."


In 2020 werd Gina Life toegelaten tot de digitale gezondheidsincubator MindUp – een joint venture van Rambam, Medtronic, IBM en durfkapitaalbedrijf Pitango – net toen de wereldwijde pandemie van het coronavirus uitbrak.


Maar de pandemie heeft hun inspanningen echt geholpen. "Tegenwoordig is iedereen bekend met PCR-tests en swabs, en het is veel gemakkelijker om de voordelen van vroege detectie van een ziekte uit te leggen", leggen de beide vrouwen uit.


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page