top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vrouwen van het Cheetah bataljon op geheime missie in Gaza

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder vandaag in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Healy Eljem.


Ongeveer anderhalve maand geleden werd uit het Cheetah-bataljon een speciaal team gevormd dat een inlichtingen- en gevoelige missie kreeg toegewezen die alleen vrouwen kunnen uitvoeren. We gingen zitten voor een gesprek met majoor Shira, de commandant, en spraken over het leerproces van een beschermende macht naar een strijdmacht, en het belang van de missie.


"Als je mij een jaar geleden had verteld dat dit is wat ik vandaag ga doen, zou ik je nooit hebben geloofd", vertelt majoor Shira, een patrouilleofficier, als ik haar vraag naar de activiteiten van het bataljon in Gaza. Strip.


Ongeveer een maand na het begin van de oorlog ontving het Cheetah-bataljon een speciale missie die nog nooit eerder was gezien: het samenstellen van een team van vrouwelijke strijders voor een speciale missie voor vrouwen, die in Gaza zou opereren. "Wij zijn de enigen van alle grensinfanteriebataljons die de Strip zijn binnengekomen", zegt ze.


Foto IDF woordvoerder


In minder dan 24 uur werd het team van vrouwelijke strijders samengesteld - met als doel te opereren in een gevoelige en geheime missie, dus het is niet mogelijk om er in detail over te gaan. "Ik kan zeggen dat het verband houdt met het inlichtingenveld, maar niet verder", merkt majoor Shira voorzichtig op. "Het is een operationele, offensieve en gevechtsactiviteit voor alles."


Omdat dit een andere missie was dan de routinematige activiteit van het bataljon, was er veel voorbereiding nodig: ‘We hebben al het mogelijke over de activiteit onderzocht en alle kennis verzameld. Vervolgens gingen we naar elite-eenheden, oefenden met hen en leerden over hun techniek. Het was nieuw voor ons, maar heel snel hebben we ons aangepast aan wat er van ons werd verlangd."


Foto IDF woordvoerder


Het klinkt misschien als een lang proces, maar eigenlijk hebben ze alles in slechts een maand geleerd. ‘We hebben geen minuut stilgestaan ​​of opgelet voordat we het gevoel hadden dat we er klaar voor waren,’ herinnert ze zich. ‘Dingen die je normaal in een week leert, hebben we nu in een dag geleerd. We hebben snel en precies gehandeld, en vandaag hebben we het gevoel dat we de het is terecht om te zeggen dat het van ons is: we hebben geschiedenis geschreven."


Het team opereert in de diepte van de Strip in explosieve of reguliere activiteiten, op een intensieve en dagelijkse manier, schouder aan schouder en naast strijders, inlichtingenpersoneel en de Shin Bet.


Foto IDF woordvoerder


Zoals gezegd is het feit dat de strijders vrouwen zijn van groot belang. "Het heeft echt een voordeel", benadrukt ze, "als we samen vechten, kun je zien dat we elkaar aanvullen. Er zijn dingen waar de vechters minder over nadenken, terwijl het voor ons natuurlijk is, en omgekeerd."


‘Ons team is een onafscheidelijk en integraal onderdeel van de gevechten, en inlichtingeninformatie wordt doorgegeven dankzij het werk dat we in het veld doen. Dit bevordert ongetwijfeld de gevechten en brengt ze weer een stap vooruit’, besluit ze, ‘zolang dezelfde inlichtingendiensten missie gaat door - we zullen deze zo goed mogelijk blijven uitvoeren".

400 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page