israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Waarom chemotherapie soms tot uitzaaiingen leidt


Prof. Yuval Shaked en promovendus Jozafina Haj-Shomaly. Foto met dank aan Technion Woordvoerder's Office via ISRAEL21C


Verrassend genoeg leidt chemotherapie voor kanker soms tot uitzaaiingen, de belangrijkste doodsoorzaak door kanker.


Een studie van de medische faculteit van het Technion – Israel Institute of Technology werpt licht op de mechanismen achter deze paradox.


Het artikel werd gekozen als hoofdartikel Kankeronderzoek.Kankeronderzoek .


Prof. Yuval Shaked en doctoraalstudent Jozafina Haj-Shomaly, die de studie leidde, benadrukten dat bestaande kankerbehandelingen zeer effectief zijn en in veel gevallen levens redden.


Bij sommige patiënten breekt de ziekte echter agressiever uit na chemo, zelfs in gevallen waarin de aanvankelijke tumor met succes krimpt.


De onderzoekers richtten zich op het ontstaan ​​van uitzaaiingen in longweefsel na chemotherapie bij borstkanker. Ongeveer 30 procent van de patiënten die conventioneel worden behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium, ontwikkelt binnen enkele maanden of jaren metastasen, aangezien kankercellen via het lymfestelsel naar organen zoals de longen, lever en botten reizen.


De onderzoeksgroep van Shaked ontdekte in eerdere onderzoeken dat LOX, een veel voorkomend enzym dat de weefselconfiguratie beïnvloedt, longweefsel gastvrijer maakt voor kankercellen. Het remmen van de activiteit van LOX vermindert het vermogen van kankercellen om zich aan longweefsel te hechten aanzienlijk.


De huidige studie wees uit dat als reactie op chemotherapie grote hoeveelheden LOX worden uitgescheiden door specifieke T-cellen van het immuunsysteem.


"Na de veranderingen die de T-cellen en het LOX-enzym in dit medium veroorzaken, begint het de kankercellen te helpen groeien, overleven, bewegen, delen en zich aan elkaar vastklampen", zei Shaked tegen ISRAEL21C.


"Bovendien kan het de toegang van normale immuun cellen en zelfs geneesmiddelen tegen kanker in het kwaadaardige gebied blokkeren."


Hoewel de studie werd uitgevoerd in een borstkankermodel bij muizen die het chemomedicijn Pacliixel gebruikten, gaan de onderzoekers ervan uit dat hun bevindingen relevant zullen zijn voor andere medicijnen en kankers.


"We waren verrast toen we ontdekten dat de werkingsmechanismen die we ontdekten, die de ontwikkeling van kankermetastasen aanmoedigen, niet alleen worden geactiveerd als reactie op eerder gevonden operaties, maar ook als reactie op chemotherapie en andere medicijnen die we momenteel onderzoeken," zei Haj-Shomaly.


"Onze prestatie - de detectie van het mechanisme dat een structurele verandering in de gezondheid veroorzaakt door het immuunsysteem - kan de ontwikkeling mogelijk maken van gecombineerde medicijnen en behandelingen die dit fenomeen voorkomen en de kans op het ontwikkelen van metastasen verminderen", zei Shaked.


De studie werd ondersteund door de VS-Israël Binational Science Foundation, European Research Council en Israel Science Foundation.123 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws