top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom de IDF de media toren in Gaza met de grond gelijk maakte


Moment van instorten van de mediatoren. Screenshot YouTube


Tijdens Operatie "Guardians of the Walls" trof de IDF het al-Jalaa-gebouw op 15 mei 2021, de media toren waar veel buitenlands persbureaus hun kantoren hadden. Het gebouw werd mede gebruikt door de Hamas-terreurorganisatie voor inlichtingen en R&D en voor het uitvoeren van SIGINT (signaalinlichtingen), ELINT (elektronische inlichtingendienst) , en EW (elektronische oorlogsvoering) operaties, gericht op zowel IDF operationele activiteiten als civiele systemen in Israël.


Een van de belangrijkste doelen van deze inspanningen was om een ​​jam-systeem te ontwikkelen dat het luchtverdedigingssysteem van de Iron Dome zou verstoren.


Het doel van de IDF-aanval was om deze vijandelijke capaciteiten in te perken, inclusief het vernietigen van speciale uitrusting en het voorkomen van het gebruik ervan tijdens de operatie. Volgens IDF-beoordelingen was de apparatuur in het gebouw op het moment van de aanval. De aanval was bedoeld om het gebouw te laten instorten om de vernietiging van de speciale middelen te verzekeren.

Het doelwit was van grote militaire waarde voor Hamas en werd doorgelicht volgens rigoureuze procedures binnen de IDF en in overeenstemming met het internationaal recht.


In het licht van de aard van het doelwit heeft de IDF voorafgaand aan de aanval de burgers in het gebouw gewaarschuwd. Er werden aanzienlijke inspanningen geleverd om burgers in staat te stellen het gebouw te evacueren. Het evacuatieproces was minutieus en als gevolg daarvan werden geen burgers geschaad.


Deze gebeurtenis moet in een context worden geplaatst, Hamas opereert opzettelijk binnen de burgerbevolking van Gaza en doet dit om de operationele activiteiten van de IDF te belemmeren.


De IDF zal de veiligheid van Israëlische burgers blijven handhaven en tegelijkertijd haar best doen om mogelijke schade aan niet-strijders te voorkomen, aldus de persverklaring van de IDF.

674 weergaven0 opmerkingen
bottom of page