top of page
  • Barak Ravid

Waarom een ​​rekening die de VS aan de VAE overhandigde MBZ schokte, Barak Ravid legt het uit


Foto: Met dank aan Barak Ravid


Ambtenaren van de Emiraten waren vorig jaar geschokt toen hun Amerikaanse tegenhangers de Verenigde Arabische Emiraten vroegen om te betalen voor de militaire hulp die ze hadden ontvangen in de nasleep van een Houthi -aanval op Abu Dhabi. werd deze week in het Engels gepubliceerd.


Waarom het ertoe doet: Ambtenaren van de Emiraten vertelden me dat dit voor de toenmalige kroonprins Mohammed bin Zayed een verder bewijs was van zijn groeiende gevoel sinds de aanval van 17 januari 2022 dat de VS de VAE in tijden van nood in de steek hadden gelaten .

  • De relatie tussen de VS en de Emiraten bereikte het dieptepunt in decennia.

  • Het duurde maanden voordat de twee landen de relatie begonnen te herstellen , die pas weer positief werd na de ontmoeting van president Biden met MBZ in Jeddah afgelopen juli.

Snel bijpraten: na de Houthi-aanval met drones en raketten vorig jaar op Abu Dhabi, hield MBZ een spoedvergadering met zijn militaire commandanten om te beslissen over onmiddellijke maatregelen om het land te verdedigen tegen een nieuwe aanval.

  • Het leger van de Emiraten informeerde MBZ dat de beste manier om inkomende drones te detecteren en te onderscheppen met de bestaande capaciteiten van de VAE, was door altijd Emirati Air Force F-16's en Mirage 2000's in de lucht te hebben, vertelden Emirati-functionarissen me.

  • Om dat te laten gebeuren, had de VAE de tankcapaciteit nodig van de KC-135 strategische tankers van de Amerikaanse luchtmacht, die destijds werden ingezet op de Al Dhafra Air Base in Abu Dhabi. Volgens Amerikaanse en Emirati-functionarissen hebben de VS ingestemd met het verzoek van de Emiraten en de tankers hebben de straaljagers van de Emiraten verschillende keren bijgetankt.

Enkele dagen na de tweede aanvalop Abu Dhabi arriveerde de militaire attaché van de Amerikaanse ambassade voor een ontmoeting met hoge militaire functionarissen van de VAE.

  • Emirati-functionarissen vertelden me dat ze dachten dat hij was gekomen om de Houthi-aanvallen te bespreken, maar ontdekten dat de bijeenkomst over iets heel anders ging. De hoge Amerikaanse militaire officier overhandigde zijn tegenhangers in de Emiraten een rekening voor het bijtanken van hun jets.

  • De Emiraten die de Houthi-aanval als hun 9/11 zagen, waren diep beledigd.

Wat ze zeggen: Ambtenaren van het Witte Huis en het Pentagon vertelden me dat het verzoek een vergissing was, zowel inhoudelijk als qua stijl, en zeiden dat ze er spijt van hadden.

  • Derek Chollet, wethouder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde me: "Sjeik Mohammed was begrijpelijkerwijs van streek."

  • "Ik voelde me slecht dat er zoveel tijd was verstreken, dat hij van streek was en we hadden geen indicatie dat dit het geval was. We namen het zeker heel, heel serieus en hadden het gevoel dat we reageerden op een manier die we dachten dat was." ontvankelijk voor onze vrienden in nood. Sheikh Mohammed voelde zich niet zo," zei Chollet.


108 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page