top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom groene waterstof de gamechanger van hernieuwbare energie is


Screenshot YouTube


Het jaar 2022 wordt een spannende periode voor de sector van de hernieuwbare energie. De overgang naar schone energie komt in een stroomversnelling, waarbij regeringen de kans grijpen van het economisch herstel van de Covid-19-pandemie om beleid te implementeren om hun doelstellingen voor de vermindering van de CO2-uitstoot te helpen bereiken.


Bovendien heeft de crisis in Oekraïne duidelijk gemaakt dat westerse landen energie-onafhankelijk moeten worden. Investeringen in de wereldwijde markt voor hernieuwbare energie zullen naar verwachting met 8% toenemen in 2022.


Israël streeft momenteel bijvoorbeeld naar 30% van de hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsopwekking tegen 2030. In 2020 was hernieuwbare energie goed voor minder dan 7% van de elektriciteitsmix van Israël.


Het succes van hernieuwbare energie hangt af van het creëren van meer opslagcapaciteit, het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het flexibeler en veerkrachtiger maken van gedistribueerde energiesystemen.


“Groene” waterstof, geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, is een gamechanger in deze transitie, aldus ISRAEL21C.

Waterstof is het meest voorkomende element in het heelal. Het is een draagbare, energierijke, schaalbare brandstof die energiesystemen en economische sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, koolstofarm kan maken.


Tegen 2040 zou ongeveer 10 procent van de wereldwijde vraag naar primaire energie kunnen worden vervangen door waterstof. De wereldwijde waterstofmarkt zal naar verwachting meer dan verdubbelen van minder dan 100 Mt (metrische ton) vandaag tot 223 Mt in 2050.


In 2021 bedroeg de durfkapitaalactiviteit in waterstof bijna 2 miljard euro.


De enige haalbare, schaalbare oplossing

Groene waterstof en zijn derivaten zijn de enige levensvatbare, schaalbare oplossing voor moeilijk te verminderen mobiliteitssectoren zoals langeafstandsvrachtvervoer, zeescheepvaart en vliegreizen.


Het kan ook dienen als koolstofvrije brandstof voor industriële processen met hoge temperaturen, zoals het maken van staal en cement.


Bovendien kan groene waterstof veilig grote commerciële hoeveelheden hernieuwbare energie opslaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait - als een schone, stevige stroombron voor de elektriciteitssector.


Een essentieel onderdeel van het koolstofarm maken van de wereldeconomie, groene waterstof kan "grijze" en "zwarte" waterstof vervangen in chemische industrieën zoals ammoniakproductie die waterstof als grondstof gebruiken. Bovendien kan het kolen in de staalproductie en aardgas voor industriële verwarming vervangen.


Veiligheid eerst

Hoewel waterstof brandbaar is, brandt het alleen in combinatie met een bepaald percentage oxidatiemiddel, zoals chloor, zuivere zuurstof of O2, en een ontstekingsbron.


Opslag, hantering en transport van waterstof op industriële basis zijn al meer dan een eeuw bestudeerd en goed begrepen.


Zelfs in het geval van een lek, verdwijnt het gas vanwege het natuurlijke drijfvermogen onmiddellijk in de atmosfeer. Het is niet giftig en stoot geen schadelijke vervuiling uit.


Ondanks de voordelen brengt traditionele waterstof nog steeds problemen met zich mee. Gecomprimeerd waterstofgas of vloeibaar gemaakte waterstof vereisen een complexe infrastructuur en omslachtige, kostbare veiligheidsmaatregelen, terwijl de energiedichtheid lager is.84 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page