israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom plotselinge overstromingen toenemen en wat eraan te doen?


Overstroming in Tel Aviv op 5januari 2020. Screenshot YouTube


Omgewaaide auto's, weggevaagde wegen, kapotte bruggen en onnoemelijke schade aan mensenlevens en eigendommen zijn allemaal kenmerken van plotselinge overstromingen. En dit intense en gewelddadige natuurverschijnsel lijkt met alarmerende frequentie op onze schermen op te duiken.


Nemen deze potentieel dodelijke overstromingen echt toe? Waarom gebeuren ze in de eerste plaats? En wat heeft klimaatverandering er allemaal mee te maken?


ISRAEL21c vroeg aan atmosferische wetenschapper Prof. Colin Price van de Universiteit van Tel Aviv de antwoorden.


Prof. Colin Price van de Universiteit van Tel Aviv. Foto door Noam Wind via ISRAEL21C


"Plotselinge overstromingen zijn overstromingen die in een flits komen, wat betekent dat ze heel snel komen en worden veroorzaakt door veel regen in een zeer korte tijd", legt Price uit. “Het is niet eenvoudig om ze te voorspellen; ze gebeuren heel snel en ze kunnen binnen enkele minuten beginnen nadat de regen begint te vallen.


Omdat plotselinge overstromingen over de hele wereld voorkomen en vaak zeer plaatselijk en van korte duur zijn, zijn ze moeilijk te controleren. Wetenschappers zien echter aanwijzingen dat zowel de frequentie als de intensiteit toenemen.


"We hebben niet de beste gegevens en lang genoeg gegevens", merkt Price op. "Maar de modellen voorspellen dat we in de toekomst meer intense stormen en plotselinge overstromingen zullen zien."


Klimaatverandering, verstedelijking


Twee redenen voor deze voorspelde stijging zijn klimaatverandering en het verstedelijkingsproces, zegt Price.


“Naarmate het klimaat warmer wordt en de temperaturen hoger, verdampt er meer verdamping van de planten en de oceanen. We hebben meer waterdamp in de lucht waardoor het vochtiger wordt, en die vochtigheid is de basis voor de stormen”, legt hij uit.


"Hoe meer vochtigheid we in de lucht hebben, hoe meer water er uit die wolken valt als het regent."Veranderingen aan de oppervlakte zijn ook de schuld.


“In stedelijke regio's waar we parken verharden, kan het water niet of minder in de grond sijpelen dan vroeger. Het water hoeft nergens heen. Als je dingen bedekt met parkeerplaatsen en gebouwen, blijft het water langer aan de oppervlakte.”


Plotselinge overstromingen zijn niet per se "slecht", maar er ontstaan ​​problemen wanneer ze bevolkte gebieden treffen.


"Ze kunnen behoorlijk gewelddadig zijn", merkt Price op. “Door de kracht van het water kun je heel sterk stromend water krijgen dat auto's kan omslaan, infrastructuur kan beschadigen en mensen kan wegvagen. Omdat het zo plotseling komt, zijn mensen niet voorbereid en kunnen ze niet evacueren.”


Een huiveringwekkend voorbeeld deed zich voor in 2018, toen 10 tieners die in de Arava-woestijn in Israël aan het wandelen waren, plotseling werden weggevaagd en gedood in een plotselinge overstroming.


“Als je in de vloed terechtkomt, kun je niet veel doen vanwege de kracht van het water. Van een paar centimeter kun je al van je sokken blazen”, legt Price uit. "En hoe dieper het water, hoe moeilijker het is om eruit te komen en jezelf te redden."


Minder maar intensere regenval


Zelfs met de opwarming van de aarde en de voorspelde voorspelling dat grote delen van de wereld in de toekomst minder regen zullen ontvangen, kunnen plotselinge overstromingen alleen maar toenemen.


"Aan het einde van het [regen]seizoen zien we nog steeds minder water in reservoirs om te drinken, maar we zien meer intense regenval komen en dat kan meer schadelijke gevolgen hebben, wat resulteert in meer plotselinge overstromingen", legt Price uit."Ik heb geen gegevens om te zeggen of het een wereldwijd fenomeen is", geeft hij toe. "Maar in werkelijkheid als er stormen op komst zijn, worden ze intenser."


In Israël komen vaak plotselinge overstromingen voor in het zuidelijke woestijngebied.


"Ze komen normaal gesproken voor in het zuidelijke deel van Israël, waar de grond sowieso erg droog is en niet veel vegetatie heeft, dus de regen sijpelt niet erg diep in de grond", zegt Price.


"De plotselinge overstromingen die je in Israël ziet, zijn eigenlijk niet zoveel regen, maar een vrij bescheiden hoeveelheid regen die in een korte tijd is geconcentreerd."


Vroegtijdige waarschuwing, waterdoorlatende trottoirs


Hoewel er niets kan worden gedaan om te voorkomen dat regen valt of plotselinge overstromingen plaatsvinden, kunnen we de manier waarop we ermee omgaan verbeteren.


"We kunnen de schade en het aantal doden verminderen door mensen vroegtijdig te waarschuwen," merkt Price op, "in feite om het publiek te waarschuwen dat er een kans is op een plotselinge overstroming."


Price's onderzoek richt zich op het gebruik van een ander stormachtig element - bliksem - om het publiek te waarschuwen.


"Het idee is dat bliksem meteen in real-time kan worden gedetecteerd", legt hij uit. “Het water kost meer tijd. Door de bliksem in de gaten te houden, hebben we misschien een half uur aanlooptijd voordat de plotselinge overstromingen plaatsvinden.”


Zo kunnen omwonenden op hun mobiele telefoon worden gewaarschuwd om bijvoorbeeld het gebied te evacueren en veilig te blijven.


Een andere benadering heeft te maken met het minimaliseren van de schade die optreedt zodra de regen de grond raakt.


"Aan de technische kant zijn er mensen die de instroom van water naar het oppervlak in steden proberen te verbeteren, zodat er minder overstromingen in de stad zijn", zegt Price.


“Er zijn bijvoorbeeld plannen om in steden bepaalde pleinen of tuinen om te bouwen tot minireservoirs, zodat als er een overstroming is, deze zich in een gebied verzamelt. Er zijn enkele plaatsen die ik heb gezien waar ze cementblokken hebben ontwikkeld met gaten erin - doorlatende trottoirs - zodat water naar binnen kan sijpelen."

88 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws