top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom Shira Haas een superheld is op en buiten het scherm


Shira Haas. Foto door Zohar Jacobson, via Wikimedia Commons


De Israëlische actrice Shira Haas gaat Sabra, een Israëlische superheld , spelen in de film “Captain America: New World Order”.


Op slechts 27-jarige leeftijd verwierf Haas al internationale bekendheid door haar rollen in onder meer de Israëlische tv-serie Shtisel en in de Netflix serie Unorthodox .


Hier zijn 14 fascinerende feiten over deze snel rijzende ster, bij elkaar gezocht door ISRAEL21C:


1. Haas is de kleindochter van Holocaustoverlevenden uit Oost-Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een van haar grootvaders geïnterneerd in Auschwitz, het beruchte nazi-concentratiekamp. Haas heeft een zeer hechte band met haar 86-jarige grootmoeder.


2. Haas' professionele carrière begon op 14-jarige leeftijd, toen ze twee theaterrollen verdiende in de Cameri, het belangrijkste theater van Tel Aviv. Ze verscheen in Richard III van Shakespeare en in het getto van Joshua Sonbol , terwijl ze nog steeds naar de Thelma Yellin Arts High School in Givatayim, ten oosten van Tel Aviv, ging.


3. In 2014 ontving Haas een verrassend Facebook-bericht van de Israëlische castingdirector Esther Kling, waarin ze haar aanspoorde om auditie te doen voor de hoofdrol in de Israëlische film Princess . Haas volgde het advies op en haar acteerwerk won haar beste actrice op het filmfestival van Jeruzalem. Princess kreeg haar ook in de VS opgemerkt door The New York Times en The Hollywood Reporter .


4. Haas' eerste internationale film, in 2015, A Tale of Love and Darkness , was ook een regisseurspremière voor de Israëlisch-Amerikaanse actrice Natalie Portman. Haas vertelde Ynet dat ze Portman een rolmodel vond, 'indrukwekkend en nederig en echt'.


5 . In 2017 deed Haas auditie en werd ze via Skype aangenomen voor haar rol in het in Amerika gemaakte The Zookeeper's Wife . Voorafgaand aan de release van de film verscheen ze op The Today Show , een andere primeur voor haar.


6. Ze maakte de Israëlische Forbes- lijst van 30 onder de 30 in februari 2019.


7. Om ervoor te zorgen dat haar Jiddisch perfect was voor de dialoog in Unorthodox , arriveerde Haas twee maanden voor de opnames in Berlijn om taallessen te volgen. Ze nam ook piano- en zanglessen om zich voor te bereiden op haar rol in de serie.


8. In 2020 werd ze genomineerd voor een Golden Globe Award en een Primetime Emmy Award voor de rol van Esty in de Netflix-miniserie U northodox . Ze schreef geschiedenis door de eerste Israëlische acteur te worden die genomineerd was voor een primetime acteer Emmy.


Voor de Israëlische film Asia in 2020 won ze Beste Internationale Actrice bij de Tribeca Film Festival Award, en in Israël ontving ze de felbegeerde Ophir voor Beste Vrouwelijke Bijrol.9. Net als de superheld die ze portretteert in de aankomende Marvel-film, zijn Haas en haar ouders sabra's, wat betekent dat ze geboren Israëliërs zijn. Deze worden vergeleken met de cactusvrucht sabra , ("tzabar" in het Hebreeuws), die aan de buitenkant stekelig is maar aan de binnenkant zacht, zoals de Israëli's zouden zijn.


10. Haas, de jongste van drie broers en zussen, werd geboren in 1995 in Tel Aviv, waar ze momenteel met haar man woont. Het gezin verhuisde naar Hod HaSharon toen ze een jaar oud was.


11. Haas kreeg op tweejarige leeftijd de diagnose nierkanker. Binnen drie jaar had de behandeling haar leven gered, maar haar groei belemmerd.


12. Ondanks het feit dat Haas om bovengenoemde reden een medische vrijstelling van militaire dienst had gekregen, nam zij vrijwillig dienst bij de militaire band en theatereenheid van de Israel Defense Forces (IDF).


13. Haas bedankt haar ouders altijd publiekelijk voor hun aanmoediging en steun om haar in staat te stellen de beste artiest te worden die ze kan zijn.


14. Terwijl het Sabra-personage 40 jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd in Marvel-strips, zegt het bedrijf dat het nu een nieuwe benadering van het personage kiest met Haas.


De reactie van anti-Israëlische elementen na de aankondiging van de film heeft ervoor gezorgd dat het personage controversieel werd, zelfs vóór de verwachte release in 2024. Laten we eens kijken hoe ze de uitdagingen aangaat.
530 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page