top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom verlieten boeren 2.100 jaar geleden een boerderij in Galilea?


De blootgelegde boerderij uit het Hellenistische tijdperk tijdens bergingsopgravingen voor een pijp die ontzout water naar het Meer van Galilea brengt. Foto Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority


Een goed bewaarde 2100 jaar oude landbouwboerderij uit de Hellenistische Hasmoneïsche periode, met vondsten die mogelijk in haast zijn achtergelaten, werd ontdekt in Horbat Assad naast Nahal Arbel in het oosten van Galilea.


Opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority voorafgaand aan het Mekorot Company-project om ontzilt water naar de Kinneret over te brengen, brachten tientallen weefgetouwgewichten aan het licht die werden gebruikt voor het weven van kleding, grote keramische opslagvaten en ijzeren landbouwwerktuigen, waaronder verschillende pikhouwelen en zeisen. De gevonden munten dateren de boerderij uit de tweede helft van de tweede eeuw voor Christus.

IJzergereedschap gevonden op een boerderij uit het Hellenistische tijdperk, ontdekt in Galilea tijdens bergingsopgravingen voor een pijpleiding die ontzout water naar het Meer van Galilea brengt. Foto Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority


De opgraving werd gefinancierd met de hulp van Mekorot, om het NIS 910 miljoen Northern Carrier-project te promoten overeenkomstig een regeringsresolutie. Het doel is om ontzilt water naar het bassin te brengen om het waterpeil op peil te houden en een continue watervoorziening voor huishoudens, landbouw en buurlanden te verankeren.

De omgeving waar de boerderij werd gevonden. Foto Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority


Volgens Dr. Amani Abu-Hamid, directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority: "hadden we veel geluk een tijdcapsule te ontdekken, bevroren in de tijd, waarin de vondsten bleven waar ze waren achtergelaten door de bewoners van de site, en het lijkt erop dat ze haastig vertrokken met het oog op een dreigend gevaar, mogelijk de dreiging van een militaire aanval. De gewichten van het weefgetouw stonden nog op de plank, de voorraadpotten waren intact.

Dr. Amani Abu-Hamid van de Israel Antiquities Authority. Foto Miri Bar, Israel Antiquities Authority


We weten uit de historische bronnen dat in deze periode het Judese Hasmonese koninkrijk zich uitbreidde naar Galilea, en het is mogelijk dat de boerderij in de nasleep van deze gebeurtenissen werd verlaten. Er is meer onderzoek nodig om de identiteit van de bewoners van de site vast te stellen.”


Bovendien werden de fundamenten van gebouwen, aardewerken vaartuigen en andere vondsten uit de ijzertijd, de 10-9e eeuw v.Chr., blootgelegd.

Een gevonden beeldje uit de Hasmonese periode. Foto Miri Bar, Israel Antiquities Authority


Vice-president Development and Customers Department bij Mekorot, Avi Malul, zegt: "Mekorots ontwikkelingswerk in coördinatie met de Israel Antiquities Authority bevindt zich al in de algemene planningsfase. Het werk van de Antiquities Authority op de locatie betreft het strategische project voor het transport van overtollig water uit de ontziltingsinstallaties in centraal Israël in het noorden en Kinneret."

Eli Eskosido, algemeen directeur van de Israel Antiquities Authority: “Deze interessante en belangrijke vondst kwam aan het licht tijdens de opgraving die werd uitgevoerd voorafgaand aan de implementatie van het Mekorot waterproject. De Israel Antiquities Authority en Mekorot werken samen om de boerderij te behouden, op de locatie zelf of in de directe omgeving.”

208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page