top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wandel in de voetsporen van de Bijbel


Wandelaars in het Lupin Hill-gebied van de Elah-vallei waar David Goliath versloeg. Foto door Brian Blum


Israël heeft een fantastisch landschap en een aantal prachtige natuurtochten, maar hier in het Heilige Land kruist wandelen vaak de geschiedenis.


Waar liepen de profeten? Kun je het paleis van koning Salomo bezoeken? Wat dacht je ervan om in de voetsporen van Jezus te treden? Waar ontmoette David Goliath?


Brian Blum van ISRAEL21c presenteert een aantal wandelingen geïnspireerd door zowel Joodse als christelijke geschriften, zodat u de Bijbelse geschiedenis kunt opsnuiven terwijl u uw spieren spant.


Tel Lachis


Tel Lachish. Foto door Brian Blum


Terwijl je in het Beit Shemesh-gebied bent, is Tel Lachish een bijbelse attractie die je gezien moet hebben. Lachis was een van de Kanaänitische steden die tegen Jozua streden in de Slag om de Amorietenkoningen.


Zet Waze aan richting Moshav Lachish en klim naar de top van de heuvel, die archeologen in 1929 ontdekten en begonnen op te graven.


De vroegste overblijfselen gevonden in Tel Lachish behoren tot de Neolithische periode (8300-4500 BCE). Lachish bloeide onder de heerschappij van de Egyptenaren in de late bronstijd, maar tegen 1140 vGT werd de stad met de grond gelijkgemaakt (door de Israëlieten of de Filistijnen, het is niet duidelijk) en bleef twee eeuwen verlaten.


De snelle wandeling op en neer de heuvel is mooi genoeg, maar als je je energiek voelt, breid dan je straal uit met het nabijgelegen Beit Guvrin National Park.


Ayalon Vallei


Canadapark in de Ayalon-vallei. Foto door Brian Blum


In die strijd met de vijf Amorietenkoningen legt het boek Jozua uit dat het leger van de Israëlitische leider de Amorieten verjaagde van Gibeon, in de heuvels van Judea, tot aan de Ayalon vallei.


Maar er was niet genoeg tijd om de klus te klaren, dus riep Jozua tot God om de daglichturen te verlengen: "Zon, sta stil boven Gibeon, en jij, maan, over de vallei van Ayalon."


Om in de voetsporen van Joshua te treden, start je deze 5 km lange in-en-uit wandeling in de buurt van Modi'in en volg je het blauwe pad (met optionele omwegen op de groene en zwarte paden om een ​​aantal coole ruïnes te bekijken). Neem een ​​pauze bij het uitkijkpunt Mitzpeh Kramim voor een picknick terwijl u zich de Bijbelse veldslagen voorstelt.


Tzurim-vallei


Uitzicht over de Tzurim vallei, Jeruzalem. Foto door Brian Blum


Deze wandeling begint in de buurt van de Mount Scopus-campus van de Hebreeuwse Universiteit en slingert door Emek Tzurim totdat het de kerk van Maria Magdalena en het Bijbelse bedevaartsoord Gethsemane bereikt.


De tocht is gelegen tussen de oude stad van Jeruzalem in het westen en de Olijfberg in het oosten, met de Tempelberg altijd in het volle zicht (de Stad van David is ook vlakbij).


De Maria Magdalena kerk gezien vanaf het pad van de Tzurim-vallei. Foto door Brian Blum


Emek Tzurim maakt deel uit van Park Jerusalem, waarvan 42 kilometer de stad omcirkelt. Aangezien dit een eenrichtingswandeling is en geen lus, neemt u het openbaar vervoer en stapt u uit bij de Givat Hamivtar sneltramlijn.


Berg Tabor


Een luchtfoto van de berg Tabor en Neder-Galilea. Foto door Mordagan/Israël Ministerie van Toerisme


Debora, de profetes, vocht op beroemde wijze samen met generaal Barak tegen de Kanaänitische koning Jabin en zijn legerhoofd, Sisera, op de berg Tabor. Sisera voerde het bevel over 900 ijzeren strijdwagens, maar Debora rekruteerde 10.000 krijgers, volgens het boek Richteren; ze won uiteindelijk.


Er zijn twee manieren om de berg Tabor te beklimmen, die ten westen van Nazareth ligt: ​​recht omhoog vanaf de basis (een tocht van 6 km), of u neemt uw auto naar de top, waar een kortere lus is vanaf de Kerk van Transfiguratie (gebouwd in 1924 op de ruïnes van een eerdere Byzantijnse kerk uit de vierde eeuw, het is de traditionele locatie waar Jezus werd getransfigureerd met heldere lichtstralen).


Mount Gilboa


Mount Gilboa. Screenshot YouTube


Een bergrug die de grens markeert tussen de Jizreël-vallei en de heuvels van Samaria, de Gilboa rijst zo'n 500 meter boven de vlaktes uit voor een fantastisch uitzicht op het Meer van Galilea, Haifa en zelfs de berg Hermon.


De berg Gilboa was het toneel van een felle strijd tussen de Filistijnen en de Israëlieten, geleid door koning Saul. Tijdens dit gevecht valt Saul op zijn zwaard om te voorkomen dat hij door de vijand wordt gevangengenomen.


Er zijn twee korte wandelingen: een rondwandeling van 1 km (groen pad) die langs de rand van de klif loopt (kijk uit voor paragliders!), en een circuit van 2 km dat langs de bergkam naar beneden gaat (u loopt terug naar uw auto langs de Hoofdweg).


De beste tijd om te wandelen is in het voorjaar, wanneer de gilboa irissen in volle bloei staan.


Sodom


Sodom. Screenshot YouTube


Een van de beroemdste verhalen in Genesis vertelt over Lot en zijn vlucht uit Sodom terwijl God zich voorbereidt om vuur en zwavel op de stad te laten regenen vanwege haar moedwillige slechtheid. Als de vrouw van Lot terugkijkt op haar huis, verandert ze op tragische wijze in een zoutpilaar.


Om door het gebied te wandelen, zoekt u naar de borden en begint u op het blauwe pad. Er zijn 250 treden en drie ladders, maar het is de moeite waard: vanaf de top wordt u getrakteerd op een panoramisch uitzicht op de Dode Zee en het Moav gebergte in Jordanië. Het Bijbelse hoogtepunt: de rots pilaar "Lot's wife".


Totale wandelafstand: 7,5 kilometer. Er zijn ook ongeveer 150 zoutgrotten, hoewel de meeste gesloten zijn vanwege het gevaar van vallende rotsen.


Betsaïda


Foto van Bethsaida wandelpad door Drahnier (Diskussion) via Wikimedia Commons


Bethsaida is waar de evangeliën het wonder van de genezing van de blinde man vinden, evenals de geboorteplaats van de apostelen Andreas, Petrus en Filippus. Tegenwoordig bevinden de ruïnes van Bethsaida zich in het Jordan River Park, een recreatiegebied op de Golanhoogten met wandelpaden, evenals een camping en picknickplaatsen.


De wandeling naar de ruïnes is slechts 500 meter - volg het zwarte pad. Terwijl je daar bent, kun je korte wandelingen van één tot drie kilometer toevoegen; de rode wegmarkeringen brengen je langs twee gereconstrueerde korenmolens. Bethsaida was oorspronkelijk "Beit Tzeida" of het "Huis van de Visserij".


Capernaüm en Tabgha


Capernaüm. Screenshot YouTube


Deze behoren tot de meest bezochte religieuze bedevaartsoorden in het Heilige Land. Beide liggen aan de oevers van het Meer van Galilea, ongeveer twee kilometer van elkaar, wat zorgt voor een aangename Bijbelse wandeling.


Tabgha ligt aan de noordwestelijke kant van de zee. Het wordt beschouwd als de plaats van het "wonder van de vermenigvuldiging van de broden en vissen", beschreven in het evangelie van Marcus, en de vierde opstanding van Jezus (Johannes 21).


Capernaüm is de plaats van een oud vissersdorp dat rond 1000 v.Chr. werd gesticht. Tegenwoordig zijn er twee religieuze samenstellingen die respectievelijk toebehoren aan de Franciscanen en de Grieks-orthodoxe; een synagoge uit de vierde eeuw; en de ruïnes van wat wordt verondersteld het huis van Peter de Apostel te zijn.


Loop tussen de twee locaties langs het paarse pad en keer dan terug op een verharde promenade die parallel loopt met de hoofdweg.

266 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page