top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wanneer je deze 4 kruiden bij je eten doet kan het je helpen om af te vallen


Foto door Pratiksha Mohanty op Unsplash


Is het veilig en effectief om specerijen en kruiden te gebruiken om af te vallen? Onderzoekers van de afdeling voedingswetenschappen van Ariel University geven enkele antwoorden op deze vraag in een recensie gepubliceerd in het tijdschrift Functional Foods in Health and Disease.


"We hebben wetenschappelijke studies onderzocht over de veelgebruikte kruiden kaneel, capsaïcine, zwarte peper en curcumine en hun effect op gewichtsverlies en de veiligheid van het gebruik ervan", schreven de auteurs, Vered Kaufman Shrikki, Shiri Sharaf Dagan, Hagit Salem, Abigail Nebro en Prof. Mona Boaz.


ISRAEL21C maakte een samenvatting van hun bevindingen.:


Kaneel is antimicrobieel en ontstekingsremmend. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals gastro-intestinale problemen, artritis, bacteriële infectie en type 2 diabetes.


Kaneel heeft ook componenten die het glucosemetabolisme en de insulineactiviteit beïnvloeden, waaronder een verminderde afscheiding van het "hongerhormoon" ghreline. Studies tonen aan dat kaneel de glucosehomeostase en insulinegevoeligheid verbetert bij zowel gezonde als diabetische mensen. In sommige onderzoeken werd een afname van het lichaamsvolume en gewichtsverlies waargenomen.


Capsaïcine, het actieve ingrediënt in chilipepers, heeft ontstekingsremmende, antioxiderende, antimicrobiële en kanker bestrijdende eigenschappen. Studies suggereren dat capsaïcine obesitas en diabetes kan voorkomen, omdat het de secretie van het hormoon GLP-1 verhoogt, wat de verzadiging en insulinesecretie verhoogt, terwijl het ghreline en eetlust vermindert.


Door het sympathische zenuwstelsel te activeren, veroorzaakt capsaïcine een afname van de calorie-inname en een toename van het energieverbruik. Het helpt bij het oxideren van vetzuren en verandert gewoon vetweefsel in bruin vetweefsel, dat calorieën verbruikt en warmte creëert. Dus het eten van chili kan helpen om calorieën in balans te houden en op gewicht te blijven.


Zwarte peper is een antimicrobieel, antioxidant en ontstekingsremmend kruid dat lichaamswarmte beïnvloedt en energiecontrole, ophoping van lipiden, insulinegevoeligheid en glucose-opname in de cel via verschillende routes. Bij dieren veroorzaakt zwarte peper een anti-glycemisch effect en voorkomt het obesitas.


Dubbelblinde, gerandomiseerde en placebo-gecombineerde studies bij mensen toonden aan dat een mengsel van zwarte peper, capsaïcine, carnitine en vezels het gevoel van verzadiging op korte termijn verhoogt en de insulineresistentie en eetlust verlaagt.


Curcumine, een lid van de gemberfamilie, is een antioxidant en ontstekingsremmend kruid dat wordt gebruikt voor de behandeling van astma, braken, diabetes en een verscheidenheid aan chronische ziekten.


Dierstudies suggereren sterk dat polyfenolen uit curcumine een uitgesproken effect hebben op obesitas, zoals blijkt uit een lager lichaamsgewicht, vetmassa en triglyceriden. Studies bij mensen hebben echter geen effect op gewichtsverlies gevonden.


De onderzoekers concluderen dat actieve stoffen die aanwezig zijn in planten kunnen worden gebruikt als een extra hulpmiddel voor een goede gewichtsbeheersing.


“In sommige onderzoeken werd het effect alleen waargenomen bij de consumptie van een grote hoeveelheid kruiden. Maar aangezien er geen schade of bijwerkingen werden waargenomen, is het zeker aan te raden om onze maaltijden te peperen met wat meer smaak, aroma's en kruidigheid.”


268 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page