top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wapenstilstand van kracht; IDF-video toont hoe aanval op PIJ commandant wordt afgebroken wegens kind

Screenshot IDF-video


Sinds maandagavond 23.30 uur is er een wapenstilstand van kracht die tot nu toe stand houdt. Kort voor het ingaan hiervan heeft Palestijnse Islamic Jihad barrages van 50 raketten afgevuurd, o.a. richting Tel Aviv.


De wapenstilstand geeft de inwoners van zuid-Israël enige lucht, na drie dagen in schuilkelder of saferoom te hebben gezeten.


De IDF zal de komende uren bekijken welke beperkingen voor zuid-Israël kunnen worden opgeheven. Dit zal afhankelijk zijn van de situatie omdat er geen enkel risico wordt genomen.


Ondanks dat het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad het de hele nacht heeft gehouden, blijven de beperkingen van kracht. Dit betekent dat onderwijsfaciliteiten in steden in de buurt van de Gazastrook gesloten blijven, bijeenkomsten grotendeels worden verboden en inwoners nog steeds in de buurt van schuilkelders moeten blijven.


Voor de rest van de noordelijke Negev en een deel van de regio Lachish gelden iets versoepelde beperkingen.


Officieel zijn de beperkingen geldig tot maandag 18.00 uur, maar ze zouden eerder kunnen worden opgeheven.


De Amerikaanse president Joe Biden verwelkomde het staakt-het-vuren tussen Israël en de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).


Biden zei in een verklaring dat de VS in contact waren geweest met functionarissen van Israël, de Palestijnse Autoriteit, Egypte, Qatar en Jordanië om snel een einde te maken aan de gevechten, en hij bedankte de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi samen met Qatari Emir Tamim Bin Hamad al-Thani voor hun centrale rol in de inspanning.


De president prees ook premier Yair Lapid en het "vaste leiderschap van zijn regering tijdens de crisis".


Biden zei ook dat de VS "trots is op onze steun voor Israëls Iron-Dome, die honderden onderschepte van raketten en talloze levens gered.”


De IDF heeft inmiddels een video vrijgegeven waaruit blijkt dat zaterdagavond, tijdens de aanval op Khaled Mansour, de commandant van de zuidelijke Gaza-divisie van de Islamitische Jihad, kinderen in het gebied werden geïdentificeerd. De aanval werd daarom verschillende keren uitgesteld en pas met succes uitgevoerd toen de kinderen niet meer aanwezig waren. Mansour werd daarbij gedood.

De onderstaande video toont de beelden:


Als onderdeel van het staakt-het-vuren stemde Egypte ermee in om te werken aan de vrijlating van Khalil al-Awawda, een PIJ-lid dat in hongerstaking is uit protest tegen zijn detentie door Israël zonder enige aanklacht, vertelde een hoge diplomaat uit het Midden-Oosten aan The Times of Israel. De diplomaat zei dat Egypte ook zou werken om de leider van de PIJ op de Westelijke Jordaanoever, Bassam al-Saadi, vrij te laten. De diplomaat erkende dat de onmiddellijke vrijlating van Saadi moeilijker te realiseren zou zijn.


Kort nadat het staakt-het-vuren van kracht werd, sloot premier Yair Lapid een bijeenkomst af op het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie in Tel Aviv met defensieleiders en andere topfunctionarissen, zei zijn kantoor. Lapid kreeg een overzicht van de operatie in de afgelopen 24 uur en beoordelingen van het defensie- en civiele beeld in de komende dagen.


Foto Haim Zach / GPO


Het kantoor van Lapid bedankte "Egypte voor zijn inspanningen" toen het instemde met de wapenstilstand, maar zei dat "als het staakt-het-vuren wordt geschonden", Israël "het recht behoudt om krachtig te reageren".196 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page