top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wat blijkt? 'Toy is een van de populairste songfestivalnummers ooit'


Screenshot YouTube


Het is geen geheim dat Netta Barzilai's hit, "Toy", een van de beste nummers is die ooit het Eurovisie Songfestival sierden. Het won tenslotte de eerste plaats in 2018 en bracht het volgende jaar de fantastische competitie naar Israël.


Maar nu is het volgens een recente studie ook officieel een van de populairste songfestivalnummers aller tijden.


De in het VK gevestigde prijsvergelijkingsdienst Uswitch heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat wereldwijde YouTube-weergaven voor elk Eurovisie-inzending analyseerde om de meest populaire te peilen. Het ontdekte dat "Toy" op de opmerkelijke zevende plek kwam, met 46,6 miljoen views meldt ISRAEL21C.De eerste plaats werd ingenomen door "Fairytale" uit 2009 van de Noorse Alexander Rybak, die 108,2 miljoen views verzamelde. Oostenrijks gedenkwaardige inzending uit 2014, "Rise Like a Phoenix" van Conchita Wurst, kwam op de 10e plaats met 40,3 miljoen views.


Wat betreft ABBA's legendarische inzending uit 1974, "Waterloo", de studie onderzocht ook de meest beluisterde inzendingen aller tijden op Spotify, en ontdekte dat het op de vierde plaats komt met 172,1 miljoen keer afgespeeld. De eerste plaats ging naar de Nederlander Duncan Laurence, met zijn hit 'Arcade' uit 2019 en zijn 685,6 miljoen plays.


Opvallend afwezig op de gewaardeerde lijst zijn de drie eerdere Eurovisie-overwinningen van Israël, Izhar Cohen and the Alphabeta's "A-Ba-Ni-Bi" (1978), Milk and Honey's "Hallelujah" (1979) en Dana International's "Diva" (1998).


De deelname van Israël aan het Eurovisie Songfestival van 2022, dat medio mei in Turijn, Italië zal plaatsvinden, is de "IM" van Michael Ben-David. Er is echter naar verluidt enige speculatie geweest over de deelname van Ben-David aan het evenement vanwege een staking op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier blijven we duimen.


93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page