top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Wat gedaan moet worden, wordt gedaan', de laatste woorden van wijlen luit.-kol. Tomer Greenberg

Luitenant-kolonel Greenberg met zijn dochter Arbel. Foto IDF woordvoerder


Vlak voordat hij werd gedood toen hij probeerde de levens van de soldaten in het veld te redden – sprak wijlen luitenant-kolonel Tomer Greenberg, commandant van het 13e bataljon, met de commandant van de Golani Brigade, luitenant-kolonel Yair Plai – en gaf hij een update uit het veld.


Vandaag (donderdag) publiceert de IDF-woordvoerder de stemmen van de contactpersoon en onthult de kalmte en moed die luitenant-kolonel Greenharg in het veld demonstreerde.


"Wat gedaan moet worden, zal gedaan worden", zei hij tegen zijn commandant, viel aan en werd gedood.


'Aangesloten bij de groep in de steeg', zei hij. De brigadecommandant antwoordde: "Wacht drie minuten, wacht, ontvang orders, bereid je compagnie voor, bereid je evacuatie voor."


Met de moed die hem kenmerkte, antwoordde luitenant-kolonel Greenberg: ‘In ieder geval kom ik met de compagnie aan in de steeg, breek er te voet doorheen en ga naar binnen. Ik ben met mijn hele bataljon, wat er gedaan moet worden, evacueren, doelen veroveren, isoleren - zal worden gedaan'.Het gesprek dat door de IDF-woordvoerder op het communicatienetwerk werd gepubliceerd, werd door de twee gevoerd terwijl wijlen kolonel Greenberg sprong om de strijders te redden die gewond waren geraakt door Hamas-terroristen in Seja'iyah.


De commandanten van de bataljons die zich in het gebied bevonden, sprongen onmiddellijk toen het bericht van het contact werd gehoord en haastten zich om de troepen te redden die zich in het gebouw bevonden. De commandanten schoten terug. Om de slachtoffers te redden, zoals gisteren werd gepubliceerd, werden negen van hen, commandanten en soldaten, gedood tijdens dit gevecht in de compound.


Naast het geluid van de verbinding publiceert de IDF-woordvoerder ook het  bevel voor de aanval op Seja'iyah door de commandant van het 13e bataljon, wijlen luitenant-kolonel Greenberg, aan zijn soldaten: ‘Ik droomde ervan dit al een heel lang tijd te zeggen. Ik denk dat ik al negen jaar van dit moment droom. We lanceren een aanval op Hamas' in Seja'iyah in het noorden van de Gazastrook. Ik ga een rekening van 9 jaar oud vereffenen. We lanceren een aanval op Seja'iyah. Dit is de belangrijkste tijd. Doen het juist nu."


427 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Omar Ghazouani
Omar Ghazouani
Dec 14, 2023

Een nazi minder heel goed nieuws

Like

HansLa23+
Dec 14, 2023

RI.P. Hero 🙏

Like
bottom of page