top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wat is deep-tech en hoe zal het ons leven veranderen?


Screenshot YouTube


De term deep tech heb je de laatste tijd waarschijnlijk in het nieuws gehoord. En als u niet zeker weet wat dat betekent, lees dan verder.


Als een van de weinige vrouwelijke investeerders op het gebied van deep tech en hernieuwbare energie zie ik hoe deze technologische trend veel aspecten van ons dagelijks leven zal beïnvloeden.


Wat is het?

Deep tech verwijst naar technologie die is gebaseerd op wetenschappelijke ontdekkingen of technische innovaties.


Meestal gaat het om de toepassing van geavanceerde tools en technieken, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning, om nieuwe technologieën te ontwikkelen die een bedrijfstak zoals wij die kennen volledig opnieuw kunnen uitvinden of zelfs kunnen leiden tot het ontstaan ​​van geheel nieuwe bedrijfstakken.


Deze technologieën helpen bij het oplossen van complexe problemen en vereisen vaak aanzienlijk onderzoek om oplossingen te ontwikkelen die de moeilijkste problemen ter wereld op unieke manieren bestrijden, waardoor ze gamechangers en leiders in hun respectieve sectoren worden.


Welke problemen zou het kunnen oplossen?

Deep tech heeft het potentieel om aanzienlijke impact en waarde te creëren in een breed scala van industrieën en gebieden.


Voorbeelden van de impact ervan zijn te zien in de gezondheidszorg, waar AI en machine learning algoritmen kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden medische gegevens te analyseren om de diagnose en behandeling van ziekten te verbeteren.


In energie kan het worden gebruikt om de energie-efficiëntie te verbeteren en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.


In de transportsector kan deep tech worden gebruikt om autonome voertuigen te creëren en de logistiek en het beheer van de toeleveringsketen te verbeteren.


Bovendien kan het ook helpen bij het oplossen van mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, voedselzekerheid, waterzekerheid en toegang tot gezondheidszorg.


Over het algemeen heeft het het potentieel om economische groei te stimuleren en het leven van mensen te verbeteren.


Beleggers zien het potentieel. Volgens de Boston Consulting Group is de financiering tussen 2016 en 2020 verviervoudigd van $ 15 miljard tot meer dan $ 60 miljard.


Hoewel het nog relatief vroeg is, blijken investeringen in deze sector nu al winstgevend te zijn, zowel in financieel opzicht als in maatschappelijke baten.


De rol van Israël bij de ontwikkeling van deep tech

Foto met dank aan Catalyst Funds General Partner Lisya Bahar Manoah via ISRAEL21C


Israël is een centrum voor diepgaande technologische innovatie en wordt vaak beschouwd als een wereldleider in zijn ontwikkeling. Hiervoor zijn verschillende redenen.


Ten eerste heeft Israël een sterke cultuur van innovatie en ondernemerschap . Het heeft een hoge dichtheid aan startups en durfkapitaalbedrijven en een goed ontwikkeld ecosysteem voor het ondersteunen van beginnende bedrijven.


Ten tweede heeft het een sterke traditie van militair onderzoek en ontwikkeling, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van expertise op gebieden als cyberbeveiliging , robotica en onbemande systemen.


Israël heeft ook een hoogopgeleide en geschoolde beroepsbevolking, met een groot aantal ingenieurs en wetenschappers.


En ten slotte heeft het land een groot aantal grote bedrijven en multinationals die R&D-centra in het land hebben, en ook een groot aantal academische instellingen die baanbrekend onderzoek doen op deep-tech gebieden zoals informatica, elektrotechniek en biotechnologie.


Al met al is de investering van Israël in deep tech een van de belangrijkste redenen waarom het wordt beschouwd als een start-upnatie en een belangrijke speler blijft in de wereldwijde technologie-industrie.


Bedrijven leiden de deep-tech trend

Enkele geweldige voorbeelden van Israëlische bedrijven die een leidende rol spelen in deep tech zijn:


Mobileye , opgericht in 1999, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) en autonome rijtechnologie. Het bedrijf creëerde een geheel nieuwe markt en werd een pionier op het gebied van autonome voertuigen, waardoor Israël een belangrijk knooppunt werd voor de wereldwijde auto-industrie .


Arbe 4D biedt een goedkope en krachtige radaroplossing voor autonome auto's. Deze technologie zal naar verwachting in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij de ontwikkeling van autonoom rijden en andere deep-tech toepassingen. Arbe won in 2022 en 2023 een CES Innovation Award.Addionics is een ander baanbrekend bedrijf in deep tech omdat het gebaseerd is opgeavanceerde materiaalwetenschap. De technologie van het bedrijf heeft het potentieel om de prestaties, veiligheid en kosteneffectiviteit van energieopslagapparaten aanzienlijk te verbeteren, waardoor ze geschikter worden voor een breed scala aan toepassingen, zoals elektrische voertuigen, hernieuwbare energiesystemen en consumentenelektronica.


Een verscheidenheid aan Israëlische technologiebedrijven, variërend van startups tot zeer gefinancierde eenhoorns, lopen voorop in deeptech-innovatie op verschillende gebieden, waaronder AI, de uitbreiding van het internet der dingen (IoT) en de groei van 5G-netwerken.


We verwachten dat deeptech-innovatie de komende jaren een aanzienlijke impact zal hebben op de vooruitgang van technologie, met name AI en machine learning.


Dit artikel is voor ISRAEL21C geschreven door Lisya Bahar-Manoah, geboren in Istanbul, algemeen partner bij het in Tel Aviv gevestigde Catalyst Funds, een private equity-fonds dat investeert in Israëlische bedrijven. Ze is een expert in het aantrekken van kapitaal, fusies en overnames en integratie na fusies, het bereiken van exits en integratie na fusies, is verantwoordelijk voor aanzienlijke fusie- en overnametransacties in Europa en in Israël, en is bestuurslid van verschillende startups en hightechbedrijven.215 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page