top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wat zit er achter de snelle achteruitgang van vlinders wereldwijd?


De vlindersoort Glanville parelmoervlinder. Foto door Ofir Tomer via ISRAEL21c


Er zijn veel potentiële calamiteiten die de ineenstorting van onze beschaving kunnen inluiden: de opkomst van kunstmatige intelligentie , klimaatcrisis en voedseltekorten , of uitbraken van virussen waardoor het coronavirus kinderspel lijkt.


Maar als je aan deze apocalyptische scenario's denkt, is het woord ' vlinders ' het laatste dat in je opkomt.


Dubi Benyamini, voorzitter van de Israeli Lepidopterists Society , beweert dat het potentiële uitsterven van vlinders in feite de vleugels zal uitrukken van dit organische ruimtevaartuig, de aarde genaamd, waarop we allemaal drijven.


Wereldwijd fenomeen

"Vlinders zijn ecologische indicatoren die zeer snel reageren op veranderingen in het milieu", vertelt Benyamini aan ISRAEL21c, eraan toevoegend dat het gedrag van vlinders laat zien hoe andere insectensoorten zich in de toekomst zouden kunnen gedragen.


“Ik ben net terug uit Bhutan in de Grote Himalaya, een hooggelegen plek met water en schone lucht, en zelfs daar zag ik heel weinig vlinders. Dit fenomeen doet zich wereldwijd voor.”


Volgens de European Grassland Butterfly Indicator zijn de Europese graslandvlinders tussen 1990 en 2020 met 36 procent afgenomen. In Californië daalde het aantal vlinders tussen 1977 en 2018 jaarlijks met 1,6%.


In Israël is er een jaarlijkse daling van 0,3% tussen 2010-2019, met een uitgebreidere studie die momenteel plaatsvindt. De resultaten worden later in het jaar gepubliceerd.


De soort Colotis chrysonome, nu uitgestorven in Israël. Foto door Ofir Tomer via ISRAEL21c


Benyamini legt uit dat klimaatverandering de belangrijkste factor is in deze vergelijking en tenzij er snel dringende maatregelen worden genomen, kijken we naar een sombere toekomst voor de mensheid.


"Geen vlinders betekent geen bijen , wat betekent geen bestuiving, wat honger betekent, wat het einde van de mensheid betekent", waarschuwt hij.


"In Israël kan ik je vertellen dat het een gevolg is van bodemdaling," zei hij, verwijzend naar het wegzinken van lucht in de atmosfeer, typisch geassocieerd met hogedruksystemen. Wanneer lucht zakt, comprimeert het en warmt het op, waardoor hete lucht aan het oppervlak wordt vastgehouden.


"Dit is de oorzaak van het extreme weer [Israël heeft de afgelopen zomers meegemaakt], wanneer het zelfs in de meest noordelijke delen van het land dagenlang tot 40 graden Celsius is."


In het verleden zou hitte als deze een anomalie zijn geweest. Tegenwoordig wordt het een nieuw normaal.


Benyamini voegt eraan toe dat het extreme weer in Israël veel leed veroorzaakt bij lokale vlindersoorten. Ondertussen duiken er steeds meer soorten op uit bijvoorbeeld Afrika in het Midden-Oosten. "Deze veranderingen zijn extreem", zegt hij.


“In de jaren zestig waren er in het besneeuwde berggebied van de Hermon maar drie tropische vlindersoorten. Vandaag zijn dat er negen.”


Luid het alarm

Misschien sterven ze niet helemaal uit, maar migreren ze gewoon?


“Er is een vlindersoort die we in Israël hebben, genaamd Cigaritis cilissa . Vroeger waren er duizenden in Hadera-zandlussen. In de afgelopen paar jaar is de bevolking in Israël met 90% afgenomen', zegt hij.


"Dat is geen migratie, dat is uitsterven."


De Cigaritis cilissa-vlinder. Foto door Ofir Tomer via ISRAEL21c


Benyamini zegt dat hij al jaren alarm slaat over dit fenomeen, maar beweert dat niemand in een machtspositie bereid is naar hem of zijn gelijkgestemde collega's te luisteren - waar ook ter wereld.


“Om de situatie te veranderen, hebben we een beleid nodig dat door de hoogste regeringsniveaus moet worden aangenomen, en daarom ben ik geneigd pessimistisch te zijn. Ik zie het niet gebeuren.”


Hij verwacht geen snelle vervanging van de belangrijkste milieuverontreinigende stoffen, zoals fossiele brandstoffen. “Politici denken aan de economie en niet aan wat het wereldwijd met de natuur doet. Belangenorganisaties geven alleen om vandaag en niet om wat er in de toekomst gebeurt.”


Benyamini voegt eraan toe dat het wijdverbreide gebruik van pesticiden in de Israëlische landbouw ook bijdraagt ​​aan het slechte welzijn van lokale vlindersoorten. Ook hier is weer overheidswetgeving nodig om het gebruik van deze stoffen tot een minimum te beperken.


Een zilveren voering?

Benyamini's collega, ecologische datawetenschapper Orr Comay van het Steinhardt Museum of Natural History , klinkt iets optimistischer.


Comay legt uit dat dit probleem in Europa voor het eerst aan het licht kwam toen de landbouwsector begon te veranderen en kleine, lokale boeren stopten met het bewerken van hun akkers, waardoor ze overwoekerd raakten met vegetatie.


De vlindersoort Papilio alexanor. Foto door Ofir Tomer via ISRAEL21c


“Vlinders zijn zonaanbidders; ze houden niet van bossen. Ze hebben die specifieke plaatsen verlaten, maar niemand heeft onderzoek gedaan om te onderzoeken of ze ergens anders naartoe zijn gemigreerd. Het onderzoek concentreerde zich op het verlaten van de velden, maar vroeg zich niet af of ze ergens anders waren opgedoken. Misschien hebben ze dat wel", zegt hij.


"Dat verandert niets aan het feit dat jarenlang onderzoek de volledige verdwijning van vlinders in sommige gebieden en hun achteruitgang in andere laat zien."


Comay legt uit dat vlinders ook een belangrijke rol spelen in de voedselketen, als prooi voor vogels en reptielen.


“Vlinders zijn ook bestuivers, hoewel niet zo belangrijk als bijen of vliegen. Als ze hun respectievelijke vegetatie niet bestuiven, zullen dieren of insecten die die vegetatie eten, minder voedsel hebben. Maar mensen hebben een gevarieerd dieet - we kunnen tarwe, rijst, aardappelen of alles samen eten. In de insectenwereld is dat anders.”


Bovendien zegt Comay dat de wetenschappelijke kennis over dieren in het wild, waaronder vlinders, schaars is.


"Het is niet winstgevend", zegt hij. Als gevolg hiervan is het moeilijk om brede conclusies te trekken over de toestand van vlinders of andere insecten, omdat er simpelweg niet genoeg gegevens zijn.


Wat gedaan kan worden

Comay is het met Benyamini eens dat de twee belangrijkste oorzaken van de afname van vlinders klimaatverandering en overmatig gebruik van pesticiden lijken te zijn.


“Particuliere boeren moeten overstappen op biologische bestrijdingsmiddelen. Moeten. Moeten. Moeten!" roept Benjamin uit.


De twee wetenschappers zijn het erover eens dat we allemaal kunnen proberen de snelheid van het verontrustende fenomeen te vertragen.


De Tomares nesimachus-soort. Foto door Ofir Tomer via ISRAEL21c


Comay adviseert bijvoorbeeld om biologische producten van kleinere bedrijven te kopen om het gebruik van pesticiden te ontmoedigen. "We kunnen onze levensstijl aanpassen om de klimaatcrisis te minimaliseren en stemmen op politieke partijen die prioriteit geven aan het milieu in hun campagneplatforms."


Daarnaast vindt hij dat mensen met privétuinen beter geen kunstgras in hun achtertuin moeten leggen omdat het de natuurlijke leefomgeving van vlinders verstoort.


Benyamini waarschuwt echter dat vlinders niet kunnen worden herplaatst. “Je kunt ze niet in een doos naar een nieuwe plek brengen waar je gras hebt geplant en hopen dat ze daar blijven. Ze moeten zelf komen.”


En als we falen?


"Vlinders zullen in stilte sterven omdat ze niet weten hoe ze moeten schreeuwen."


146 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page