israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Weefseltechnologie van het Technion zou diabetes kunnen genezen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een nieuwe benadering voor de behandeling van diabetes type 2 die in ontwikkeling is bij het Technion-Israel Institute of Technology, maakt gebruik van weefseltechnologie om spiercellen te creëren die suiker in verhoogde mate opnemen.


Diabetische muizen die op deze manier werden behandeld, vertoonden maandenlang normale bloedsuikerspiegels na een enkele autotransplantatie procedure waarbij hun eigen verbeterde spiercellen werden gebruikt.


De weefselmanipulatiebehandeling maakt deel uit van een onderzoek studie onder leiding van prof. Shulamit Levenberg en promovendus Rita Beckerman van het Technion's Stem Cell and Tissue Engineering Laboratory.


"Door cellen van de patiënt te nemen en te behandelen, elimineren we het risico op afstoting", legt Levenberg uit.


Prof. Shulamit Levenberg en promovendus Rita Beckerman. Foto met dank aan Technion Woordvoerder's Office


Type 2-diabetes wordt veroorzaakt door insulineresistentie en een verminderd onvermogen van cellen om suiker te absorberen, wat leidt tot verhoogde bloedsuikerspiegels. De complicaties op de lange termijn zijn onder meer hartaandoeningen, beroertes, schade aan het netvlies, nierfalen en een slechte bloedstroom in de ledematen.


Hoewel deze chronische en veelvoorkomende ziekte kan worden behandeld door een combinatie van veranderingen in levensstijl, medicatie en insuline-injecties, gaat het uiteindelijk gepaard met een vermindering van de levensverwachting met 10 jaar.


Momenteel lijden ongeveer 34 miljoen Amerikanen aan diabetes, meestal type 2. Een effectieve behandeling zou zowel de kwaliteit van leven als de levensverwachting aanzienlijk kunnen verbeteren. Dezelfde methode zou ook kunnen worden gebruikt om verschillende enzymdeficiëntiestoornissen te behandelen.


Onderzoekers merkten op dat de gemanipuleerde spiercellen niet alleen suiker correct absorbeerden, waardoor de bloedsuikerspiegels verbeterden, maar ook een verbeterde opname in de andere spiercellen van de muizen induceerden. '


Na de procedure bleven de muizen vier maanden diabetesvrij - de hele periode dat ze onder observatie bleven. Hun bloedsuikerspiegels bleven lager en ze hadden verminderde leververvetting die normaal gezien wordt bij type 2-diabetes.


De bevindingen van de studie, gefinancierd door Rina en Avner Schneur als onderdeel van het Rina en Avner Schneur Center for Diabetes Research, zijn onlangs gepubliceerd in Science Advances. .

Andere wetenschappers die aan het onderzoek deelnemen, zijn van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev; Het ziekenhuis voor zieke kinderen, Toronto; en Ichan School of Medicine op Mount Sinai, New York City.
190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws