israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Wees optimistisch, het verlengt je leven blijkt uit studie van de Hebreeuwse Universiteit


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Geluk leidt misschien tot een betere gezondheid, maar helpt het je om langer te leven? Dat is een vraag die onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU) oppakten in een lang onderzoek dat ze in de jaren negentig begonnen.


Ze keken naar de impact van optimisme op een lang leven en ontdekten dat het behouden van een positieve kijk je leven direct kan verlengen. Professor Jochanan Stessman, directeur van HU’s Institute on Aging leidde het onderzoek, samen met HU’s prof.dr. Jeremy Jacobs en dr. Yoram Maaravi. Ze publiceerden hun bevindingen in The Journals of Gerontology.


De gegevens zijn gebaseerd op de “Jerusalem Longitudinal Study” van de HU. De lange termijn studie volgde 1.200 oudere Jeruzalemieten die in 1920 of 1921 werden geboren en analyseerde hun gezondheid, vermogen om te functioneren, economisch welzijn, sociale vaardigheden, angstniveau, integriteit en optimisme. Optimisme werd gemeten door middel van vragen over de positieve ervaringen en verwachtingen van de deelnemers voor de toekomst.


"Onze bevindingen geven aan dat optimisme invloed heeft op de overleving, terwijl andere onderzoeken hebben aangetoond dat het gezondheids gerelateerde functies verbetert, zoals ons immuunsysteem, waardoor risicofactoren voor hoge bloeddruk en hartproblemen en misschien zelfs kanker worden verminderd", aldus Maaravi.


Naast de één-op-één interviews keken de onderzoekers naar de medische en later overlijdensgegevens van de deelnemers en hielden ze rekening met parameters zoals onder andere geslacht, economische status, burgerlijke staat en ouderlijke status, opleidingsniveau, fysieke en sociale activiteit.


Toen ze alle gegevens hadden, stelde het team vast dat er een verband was tussen een positieve kijk en een langer leven, en vond duidelijk bewijs dat oudere deelnemers (85-90 jaar) met een hoge optimismescore een 20% hogere overlevingskans hadden over degenen die minder optimistisch waren. Dit aantal steeg tot 25% in de leeftijdscategorie 90+. Uit de studie bleek ook dat mannen over het algemeen optimistischer waren dan de vrouwen.


In landen met een grote, vergrijzende bevolking is een beter begrip van de factoren die bijdragen aan een lang, gezond leven cruciaal. "Optimisme hoeft niet te worden gezien als een eigenschap waarmee we zijn geboren, maar als een eigenschap die we kunnen ontwikkelen", vertelde Maaravi. "Het is belangrijk om manieren te bedenken om het optimisme te vergroten, omdat het meer dan ooit duidelijk is dat het mensen in alle stadia van hun leven kan helpen."


72 weergaven0 opmerkingen
 
israelnieuws