top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Weizmann Instituut zegt giftig medicijn voor immunotherapie veilig te hebben gemaakt


T-cel valt tumor aan. Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers zeggen dat ze een manier hebben gevonden om een ​​medicijn voor immunotherapie veilig toe te dienen, waarvan men denkt dat het veel levens kan redden, maar dat tot nu toe als te giftig werd beschouwd voor wijdverbreid gebruik.


Het team van het Weizmann Institute of Science zegt dat het een nieuwe versie van het medicijn heeft gemaakt, waarbij een speciaal gemaakt antilichaam is toegevoegd om het veilig te maken, meldt The Times of Israel.


In een nieuwe peer-reviewed studie zeggen onderzoekers dat een muisexperiment aangaf dat het nieuwe medicijn zowel veilig als effectief is.


Onder wetenschappers wordt het verhogen van de effectiviteit van de CD40-receptor - een eiwitmolecuul dat het immuunsysteem stimuleert - gezien als een haalbare manier om veel solide tumorkankers te bestrijden.


Er bestaan ​​synthetische antilichamen die precies dit doen en de functie van de CD40-receptor versterken. Maar wanneer ze in lage concentraties worden gegeven, werken ze niet goed, en in hoge concentraties hebben ze de neiging een toxisch effect te veroorzaken.


"We hebben een manier gevonden om het antilichaam zichzelf zeer selectief te laten toepassen, zodat het alleen cellen stimuleert die immuniteit geven en geen invloed heeft op andere cellen", zegt Weizmann-immunoloog prof. Rony Dahan, die samenwerkte met promovendi Hagar Rotem en Dr. Ran Salomon over de studie die is gepubliceerd in Nature Cancer.


"We hebben een speciaal nieuw antilichaammolecuul ontwikkeld, dat het oorspronkelijke antilichaam integreert en alleen gaat waar we het willen. Het bereikt alleen de celtypen die we willen bereiken, en door dit te doen, wordt het toxische effect op andere cellen in het lichaam aanzienlijk verminderd, "legde hij aan The Times of Israël uit.


"Wat we hier hebben bereikt, is een nieuw mechanistisch begrip van het immuunsysteem dat leidt tot efficiënte eliminatie van tumoren die kunnen worden aangepakt door CD40 te gebruiken, en we hebben al een antilichaamrespons gebouwd die deze kennis gebruikt. Dit is spannend."


Dahan erkende dat er een lange weg van klinische proeven in het verschiet ligt, maar zei dat hij optimistisch is dat zijn onderzoek zich zal vertalen in goedgekeurde medicijnen. En hij zei dat nadat zijn methode is goedgekeurd om antilichamen die gericht zijn op CD40 levensvatbaarder te maken, hij verwacht deze in te zetten voor andere immunotherapieën met toxiciteitsproblemen.


83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page