top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Welke planten kunnen op de maan groeien?


Het laboratorium van Prof. Barak. Foto Ben Gurion Universiteit van de Negev


Prof. Simon Barak van de Jacob Blaustein Institutes for Desert Research (BIDR) aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, coördineert alle plantenbiologen en beeldvormingsspecialisten. Onder hen drie uit Australië, één uit Zuid-Afrika en twee van zijn collega's van BIDR aan de Ben-Gurion University: Prof. Aaron Fait en Dr. Tarin Paz-Kagan.


Shimon Sarid, CEO van SpaceIL: "Het gekozen experiment heeft een enorme waarde voor zowel ons leven hier op aarde als voor de vooruitgang van de mensheid in de verkenning van de ruimte. Het onderzoeken van plantengroei onder extreme omstandigheden zal ons helpen wat betreft voedselzekerheid. Plantengroei in extreme omstandigheden zal de mensheid op de lange termijn helpen. We werken graag samen met Lunaria One en zijn erg enthousiast."


"De motivatie voor deze missie komt voort uit de passie van de mensheid om het leven te verkennen en te zien gedijen in kale landschappen. We zien de Aleph-lading als een belangrijke stap in de richting van ons uiteindelijke doel om planten te leveren voor voedsel, medicijnen, zuurstofproductie, CO2-scrubbing en algemene welzijn voor toekomstige astronauten die op de maan en daarbuiten wonen", legt prof. Barak uit.


Prof. Simon Barak. Foto via BG Universiteit van de Negev


“De centrale waarde die dit project begeleidt, is dat ruimteverkenning voor iedereen is; we willen geen toekomst waarin alleen autonome en op afstand bestuurbare machines gebieden buiten de aarde bewonen, maar waar mensen kunnen leven en bloeien. De sleutel hiervoor is om mensen erbij te betrekken en hen inspraak te geven over hoe we daar komen. Het ALEPH-project heeft tot doel de wetenschap en techniek achter het groeiende leven op de maan te ontsluiten, zodat iedereen erbij kan worden betrokken", legt Lunaria One-directeur Lauren Fell uit.


Planten kweken op de maan betekent het overwinnen van verschillende uitdagingen, zoals enorme temperatuurschommelingen op weg naar de maan, een watervoorziening voor de planten en hoge temperaturen bij het kweken van de planten. De planttypes moeten planten zijn die binnen 72 uur na implementatie kunnen ontkiemen en groeien tot een geschikte grootte voor beeldvorming.


In de tussentijd verwachten ze dat hun plantenselecties relevant zullen zijn voor verticale landbouw en landschappen met schaarse hulpbronnen hier op aarde.


Het project heeft ook een sterke burgerwetenschapscomponent. Er zullen parallelle wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd door amateurs (bijvoorbeeld middelbare scholieren) en professionals om de groei te vergelijken met die op de maan.


Andere universiteiten die deelnemen aan Lunaria One zijn de Queensland University of Technology, het Royal Melbourne Institute of Technology en de Australian National University in Australië en de University of Cape Town in Zuid-Afrika.


Prof. Barak concludeert: "De aarde is eindig. Haar hulpbronnen zijn eindig. Dus de toekomst van de mensheid hangt af van het bereiken van de sterren."

53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page