israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Wen er maar alvast aan: door robot geprinte veganistische hamburgers


Een plantaardige burger geprint en gekookt door het systeem van SavorEat. Foto: SavorEat Burgers Burger Bar


Star Trek had zijn replicator. Nu heeft Israël 'Robot Chef', een zelfstandige eenheid die ter plekke etenswaren maakt volgens de specificaties van het restaurant. Het zal niet zo snel zijn als wanneer Jean-Luc Picard zijn etenseenheid het beroemde commando geeft om "Tea, Earl Grey" te brouwen, maar zes minuten is niet zo lang om te wachten op een op maat gemaakte burger die aan je tafel wordt bereid.


Oh, en hadden we al gezegd dat de burgers vegan, glutenvrij en zonder antibiotica, conserveringsmiddelen of GGO-ingrediënten zijn, vraagt ISRAEL21C zich af?


SavorEat is het bedrijf met deze galactische visie op voedselbereiding.


De in Rehovot gevestigde startup heeft een samenwerking met de Burgus Burger Bar (BBB) keten opgezet om in Israël op maat gemaakte "vlees" pasteitjes te brengen aan fastfoodrestaurants in het hele land. (BBB is ook eigenaar van de restaurants Mozes en Burgerim, hoewel deze laatste in deze eerste ronde geen SavorEat-printers ontvangen.)


Het bedrijf vindt zijn oorsprong in het laboratorium van de Hebreeuwse universiteitsprofessoren Oded Shoseyov en Ido Braslavsky, die de technologie ontwikkelden die SavorEat vervolgens in licentie gaf.


Shoseyov en Braslavsky zijn beide actieve leden van het SavorEat-team met Shoseyov als chief science officer van het bedrijf.


De medeoprichters van SavorEat, van links: Prof. Ido Braslevsky, Racheli Vizman, Prof. Oded Shoseyov. Foto door Sharon Byron


Digitale voedselproductie


De hamburgers van SavorEat zijn gebaseerd op cellulose, een natuurlijk voorkomend organisch derivaat van plantaardige vezels dat geen calorieën bevat. Cellulose vervangt zetmeel als bindmiddel bij het maken van een verscheidenheid aan 3D-geprint voedsel.


De cellulose wordt in cartridges in de unit geladen. Software bepaalt vervolgens de juiste mix - de hoeveel materiaal elke cartridge moet uitwerpen - en in welke volgorde.


"Ik noem het niet graag 3D-printen", zegt Racheli Vizman, CEO van SavorEat, tegen ISRAEL21. “Het is meer een digitaal maakproces en het 'recept' is een soort computercode. De plaat beweegt op en neer, naar links en naar rechts, daarom heet het 3D.”


De RobotChef is in eerste instantie ontworpen voor de foodservice-industrie. Foto met dank aan SavorEat, via ISRAEL21C


Zodra de burger is "geprint", schuift de machine hem naar een geïntegreerde grilleenheid die hem kookt. De gasten kunnen beslissen of ze hun burger rare, medium of well done willen. (Het apparaat geeft helaas geen ketchup of mayonaise af, althans nog niet.)


"We kunnen het zo aanpassen dat jij 22% eiwit krijgt en iemand anders 70%", merkt Vizman op. "Allemaal zonder menselijke aanraking", wat ook zou moeten helpen onbedoelde voedselbesmetting te voorkomen, een voordeel uit het Covid-19-tijdperk.


SavorEat drukt momenteel één burger tegelijk af, maar "we willen er binnen ongeveer zes minuten maximaal acht tegelijk afdrukken", zegt Vizman.


Het resultaat zou voor restaurants goedkoper moeten zijn dan andere vleesalternatieven die op een echte grill moeten worden gekookt. “Je hoeft geen dure chef-kok of sous-chef in te huren. Je hebt alleen de cartridges en de applicatie nodig.”
74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws