top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wereldprimeur: voor het eerst is blaaskanker bevroren en daarna weggehaald


Foto Vessi Medical video


Het Israëlisch bedrijf, Vessi Medical, heeft een proces ontwikkeld om cryotherapie voor blaaskanker aan te passen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciaal ontwikkelde spray om de tumor te bevriezen waarna het kan worden weggehaald inplaats van weg te snijden. Het zegt daarbij in de persverklaring dat dit een wereldprimeur is.


Nadat het op de tumor is gespoten, vormt zich ijs tussen en in de kankercellen, zonder de blaasspieren te beschadigen, waarna het kankergezwel kan worden verwijderd.


De procedure werd bij vier patiënten met succes uitgevoerd in de Rambam Healthcare Campus in Haifa, Israël .


Dr. Azik Hoffman , behandelend arts, afdeling Urologie, Rambam, meldde: "Ik ben er trots op de eerste procedure met Vessi's systeem te hebben uitgevoerd, dat werkte als een eenvoudige cystoscopie, wat zich vertaalde in een korte leercurve. Voor de geselecteerde laesie, was de respons op cryotherapie zoals verwacht, zonder enige bloeding, en het zicht was uitstekend. Het uitvoeren van cryotherapie voor papillaire blaaslaesies met minimale sedatie lijkt een tastbare mogelijkheid gezien de juiste opstelling."


“Wij geloven dat er voordelen zijn voor de patiënt. Na het knippen moet u normaal gesproken een katheter laten zitten, dit kan pijn veroorzaken en kans op urineweginfecties. Daarom verminderen we dit,” voegde dr. Hoffman er aan toe.


Prof. Gilad E. Amiel , afdelingsvoorzitter Urologie, Rambam Healthcare Campus, en wetenschappelijk adviseur van het bedrijf voegt toe: "De cryoprocedure toonde een onmiddellijke verandering in de driedimensionale structuur van de tumor aan. Het bevriezen van de laesie was gemakkelijk waarneembaar en het bevroor in slechts een paar seconden volledig, met vergelijkbare snelle ontdooiing. We hebben twee cycli van invriezen en ontdooien uitgevoerd om apoptose en necrose van de laesie te verzekeren. We kijken ernaar uit om cryotherapie voor papillaire blaaslaesies als een kantoorprocedure aan te kunnen bieden in de toekomst zonder verdoving."Eyal Kochavi , CEO van Vessi Medical, merkte op: "Het demonstreren van de technologie bij mensen is een enorme stap voorwaarts in de richting van het maken van cryospray-ablatie tot een belangrijk hulpmiddel voor de behandeling van oppervlakkige blaaskanker en, in de toekomst, voor andere blaasaandoeningen zoals een overactieve blaas."


336 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page