israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wet beurs soldaten aangenomen nadat Likud niet stemde na compromisvoorstel Gantz


Minister van Defensie Gantz tijdens toespraak met compromisvoorstel. Screenshot Ynet tv


Het wetsvoorstel voor studiebeurzen voor afzwaaiende militairen, is dinsdagochtend in alle vroegte door de Knesset aangenomen nadat minister van Defensie Gantz een compromisvoorstel presenteerde waarbij geen de studiebeurs 66% maar 75% zal bedragen.


De Likud verliet daarop de Knesset en stemde niet tegen waardoor het voorstel met 55 tegen 6 werd aangenomen.


Eerder had de Likud partij onder leiding van Netanyahu gezegd dat ze alleen met 100% genoegen zouden nemen en alles in het werk zouden stellen om de regering te laten aftreden.


Miri Regev van de Likud ging zelfs zover door te zeggen "dat zelfs tegen een wet stemmen die minderheden, verkrachte vrouwen, gehandicapten en ouderen zou helpen, geoorloofd is zolang het helpt dat de regering daardoor aftreedt".


Oorspronkelijk was de wet bedoeld om tweederde van het collegegeld van gevechtsveteranen te dekken, hoewel Likud weigerde haar steun te bieden, eerst volhoudend dat het de coalitie geen parlementaire overwinning wilde bezorgen en vervolgens verduidelijkte dat het dit alleen zou doen als het coalitie wetsvoorstel werd gewijzigd om 100 procent van de studiekosten van voormalige soldaten te dekken.


Tweederde is echter het financieringspercentage sinds het studiebeursprogramma in 2016 begon. Coalitiebronnen zeiden dat het opzettelijk ruimte laat voor zelffinanciering door studenten, om een ​​gevoel van verplichting te creëren voor ontvangers om hun school af te maken.


Nadat allerlei pogingen om tot overeenstemming met de oppositie tot niets leidde, kwam minister van Defensie Gantz rond 06.00 uur dinsdagochtend met een compromisvoorstel om in plaats van 66% de beurzen te verhogen tot 75%.


Kort voordat de stemming plaatsvond, ging Gantz naar het plenumpodium om zijn besluit tot compromis toe te lichten.


“Ik besloot er een einde aan te maken. Mijn doel is niet om de Likud kwaad te doen', zei hij.


"Mijn aanbod is goed en dient de hele Israëlische samenleving", vervolgde Gantz. “Ik ben er niet op voorbereid dat de politiek de IDF schade toebrengt.”


Omdat binnen de Likud velen waren die de soldaten niet de dupe wilden laten worden van de politiek, besloot Netanyahu hiermee akkoord te gaan.


Omdat de Joint Arab List echter het wetsvoorstel ook als een motie van wantrouwen tegen de regering Bennett wilde zien, verlieten de oppositiepartijen de Knesset, waarna het wetsvoorstel met 55 stemmen voor en 6 tegen (Joint Arab List) werd aangenomen.


Een uitgelaten minister Lapid schreef op Twitter: "Het is ons gelukt, de soldaten hebben gewonnen! De IDF-beurswet is aangenomen in de Knesset. Het geld zal al in het komende semester aan onze soldaten worden gegeven. IDF-soldaten - dit is voor jullie!"

Bennett was zelfs nog meer uitgelaten en schreef op Twitter: "We hebben het gedaan! De Dimensies voor Studies Law is aangenomen in de tweede en derde lezing en zal onmiddellijk in werking treden. 16.500 IDF-strijders zullen onmiddellijk beurzen ontvangen. We houden van jullie lieve krijgers".

Het is duidelijk dat er hier sprake is van een nederlaag voor de oppositie, die wekenlang had volgehouden dat alleen 100% op hun steun kon rekenen.


Sommige leden van de Likud partij waren aan het twijfelen over hun steun voor de partijlijn en uitten hun ongemak over Netanyahu's aandringen om tegen een wetsvoorstel te stemmen om studiebeurzen toe te kennen aan gevechtssoldaten, ongeacht het tarief.

76 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws