top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wetenschappers Ben Gurion Universiteit kunnen giftig Industrieel afvalwater omzetten in schoon water


Dr. Oded Nir van het Zuckerberg Institute for Water Research van de Ben-Gurion University. Foto door Dani Machlis / BGU


Milieuwetenschappers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev hebben een circulair proces ontwikkeld dat giftig afvalwater van de kunstmestindustrie omzet in schoon water en tegelijkertijd waardevolle zuren uit het afvalwater terugwint.


Fosforzuur is het belangrijkste ingrediënt in landbouwmeststoffen, een enorme industrie wereldwijd.


"De productie van fosforzuur genereert veel industrieel afvalwater dat niet efficiënt kan worden behandeld vanwege de lage pH en het hoge neerslagpotentieel", legt co-hoofdonderzoeker Oded Nir aan ISRAEL21C uit.


“Vandaag de dag wordt het afvalwater meestal opgeslagen in verdampingsvijvers. Deze zijn echter gevoelig voor doorbraken, lekkage en overstromingen. Nog maar een paar jaar geleden vond er in Israël een ecologische ramp plaats toen miljoenen kubieke meters van dit zure afvalwater door een kreek werden weggespoeld. Conventionele zuiveringsprocessen hebben problemen met de zuurgraad, het zoutgehalte en de hardheid van het afvalwater.”


Nir en promovendus Lior Monat bedachten daarom een ​​alternatief driestappenproces voor de behandeling van fosforzuurafvalwater. Het nieuwe proces, beschreven in het tijdschrift ACS Sustainable Chemistry and Engineering, maakt gebruik van selectieve elektrodialyse, omgekeerde osmose en neutralisatie.


Getest met synthetisch afvalwater in het laboratorium, heeft het proces met succes schoon water en fosfaat teruggewonnen en de hoeveelheid afvalwater met 90 procent verminderd. Het vermogen dat in het proces werd gebruikt, was laag genoeg om de wetenschappers te laten geloven dat hun methode duurzaam en technisch-economisch haalbaar zou zijn.


"Dit proces is veelbelovend en we moedigen spelers in de industrie aan om het potentieel en de toepasbaarheid ervan in hun fabrieken te onderzoeken", zegt co-lead onderzoeker Roy Bernstein.


Het project werd uitgevoerd bij het Zuckerberg Institute for Water Research, onderdeel van de Jacob Blaustein Institutes for Desert Research op de Sde Boker-campus van de Ben-Gurion University.

92 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page