top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wetenschappers kweken tomaten die gedijen in droogteomstandigheden


Promovendus Shai Torgeman en zijn nieuwe tomatenras dat bestand is tegen droogte. Foto met dank aan de Hebreeuwse Universiteit via ISRAEL21C


Twee van de beroemdste uitvindingen van Israël zijn de gecommercialiseerde cherrytomaat en druppelirrigatie, dus het is volkomen logisch dat hier nog een tomaat / waterinnovatie zou ontstaan.


Deze keer ontwikkelden wetenschappers tomaten die niet alleen droogtetolerant zijn, maar waarvan de opbrengst zelfs toeneemt bij extreme weersomstandigheden.


In een studie die onlangs in het tijdschrift PNAS is gepubliceerd, hebben onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem twee soorten tomatensoorten gekruist - een wilde tomaat uit de woestijnen van West-Peru en de gecultiveerde tomaat - met als doel te identificeren welke regio's van het genoom landbouwkenmerken zoals opbrengsten beïnvloeden.


In de loop van hun onderzoek, dat DNA-sequencing en data-analyse van 1.400 planten omvatte, identificeerden ze interacties tussen twee regio's van het tomatengenoom die leiden tot een verhoogde opbrengst. De nieuwe tomaten zijn productief ondanks dat ze minder water verbruiken.


"Studies van complexe eigenschappen in planten, zoals opbrengst en weerstand tegen droogteomstandigheden, zijn gebaseerd op aanzienlijk kleinere populaties van ongeveer 200 soorten", legt promovendus Shai Torgeman uit, die het onderzoek uitvoerde met prof. Dani Zamir.


"Dit maakt het onmogelijk om alle interacties (epistase) tussen de genen te identificeren, evenals hun invloed op belangrijke agrarische eigenschappen," zei Torgeman tegen ISRAEL21C.


"In deze studie hebben we genetisch twee verschillende soorten tomaten gekruist en bewezen dat door gebruik te maken van een grotere populatie en een genetische kaart met duizenden markers, het mogelijk is om gebieden in het genoom te identificeren die interactie tussen hen hebben die de opbrengst verhoogt."


Nu worden de nieuwe rassen geteeld met als doel ze op de voedselmarkt te commercialiseren.

52 weergaven0 opmerkingen
bottom of page