top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wetenschappers ontdekken manier om hersencellen te activeren om drugsverslaving te remmen


Screenshot YouTube


In een studie die belangrijke implicaties zou kunnen hebben voor het aanpakken van de opioïdencrisis, ontdekten onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem dat het manipuleren van specifieke soorten hersencellen de drang naar het synthetische opioïde fentanyl remt.


Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention had meer dan tweederde van de Amerikaanse drugsgerelateerde sterfgevallen vorig jaar betrekking op synthetische opioïden zoals fentanyl, dat vermengd is met cocaïne, methamfetamine, heroïne of andere illegale drugs. Fentanyl is 100 keer krachtiger dan morfine en slechts twee milligram kan een overdosis veroorzaken.


De studie, gepubliceerd in Current Biology , concentreerde zich op claustrale neuronen en hun directe invloed op de inname van opioïden. De claustrum is een kleine subcorticale kern die verbonden is met grote delen van de cortex, evenals met vele subcorticale en middenhersen structuren.


De onderzoekers ontdekten dat claustrale neuronen onderscheidende activiteitspatronen vertoonden wanneer fentanyl werd geconsumeerd door laboratoriummuizen.


Door deze neuronen te manipuleren, konden de onderzoekers de hoeveelheid fentanyl die de muizen binnenkregen moduleren. Het activeren van de neuronen remde de medicijnconsumptie terwijl dezelfde neuronen de medicijninname onderdrukten.


"Onze bevindingen werpen licht op de ingewikkelde relatie tussen de hersenen en de consumptie van fentanyl", zegt hoofdonderzoeker prof. Ami Citri van het Edmond and Lily Safra Center for Brain Sciences van de Hebreeuwse Universiteit, tegen ISRAEL21c.


"Het begrijpen van de rol van claustrale neuronen bij het reguleren van de drang om opioïden te consumeren, biedt een nieuwe weg voor interventies gericht op het terugdringen van verslaving."


De onderzoekers zijn van mening dat toekomstig onderzoek naar de functie van de claustrum in verschillende stadia van het verslavingsproces degenen die worstelen met actieve verslaving kan helpen en kan leiden tot de ontwikkeling van medicamenteuze therapieën.


Andere onderzoekers van het Edmond and Lily Safra Center for Brain Sciences van de Hebreeuwse Universiteit die aan het onderzoek hebben bijgedragen, zijn Anna Terem en Yonatan Fatal. Fatal startte het project als middelbare scholier.97 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page