top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wetenschappers ontdekken nieuwe manier om slaapziekte aan te pakken

Screenshot YouTube


Wetenschappers van de Bar-Ilan Universiteit hebben een nieuwe manier ontwikkeld om de parasiet aan te pakken die de ziekte Afrikaanse trypanosomiasis veroorzaakt, ook wel bekend als ‘slaapziekte’.


De trypanosoomparasiet, die voornamelijk in plattelandsgebieden van Afrika voorkomt, wordt door de tseetseevlieg op mensen of vee overgedragen. De ziekte veroorzaakt koorts, hoofdpijn, jeuk, gewrichtspijn, verwarring en slechte coördinatie. Het kan dodelijk zijn als het niet wordt behandeld.


Er bestaat momenteel geen vaccin tegen de ziekte en de beschikbare behandelingen zijn meestal ineffectief vanwege de resistentie van de parasiet tegen bestaande medicijnen.

De nieuwe aanpak is gebaseerd op het beschadigen van het ribosoom van het trypanosoom. Het ribosoom is de plaats van eiwitsynthese in de cel en bestaat uit zeer lange RNA-sequenties. Schadelijke productie van de eiwitten in de parasiet veroorzaakt een vertraging in de groei en uiteindelijk de dood ervan.


De bevindingen van de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications , bewijzen de mogelijkheid om op RNA gebaseerde medicijnen te ontwerpen die de ontwikkeling van de ziekte een halt toeroepen door zich te richten op een specifieke plaats op het trypanosoomribosoom, aldus ISRAEL21c.


Prof. Shulamit Michaeli. Foto met dank aan de Bar-Ilan Universiteit via ISRAEL21c


Door de behandeling zou het ribosoom van de parasiet de warmteverschillen tussen de tseetseevlieg en het menselijk lichaam niet kunnen overleven, waardoor de overdracht van de ziekte zou worden voorkomen.


Deze bevindingen kunnen ook helpen bij de ontwikkeling van behandelingen voor andere ziekten veroorzaakt door parasieten van dezelfde familie, zoals de Leishmania-parasiet die de ziekte van Rose of Jericho veroorzaakt ( leishmaniasis ).


Het onderzoek werd uitgevoerd door het team van prof. Shulamit Michaeli van de Goodman Faculteit voor Levenswetenschappen van de Bar-Ilan Universiteit in samenwerking met het team van Nobelprijswinnaar prof. Ada Yonath van het Weizmann Institute of Science . De studie werd gedeeltelijk gefinancierd door een subsidie ​​van de Israel Science Foundation


“Deze ontwikkeling is opwindend omdat het de rol van een enkele modificatie verbindt met de ribosoomstructuur en de functie ervan bij het produceren van nieuwe eiwitten”, zegt Michaeli.

289 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page