top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wetenschappers ontsluiten het geheim van de productie van groene waterstof

Van links naar rechts: Technion groene waterstofonderzoekers Ilia Slobodkin, Dr. Elena Davydova, Matan Sananis en Dr. Anna Breytus. Foto door Rami Shelush/kantoor van Technion-woordvoerder via ISRAEL21c


Onderzoekers in Israël zeggen dat ze nu “ groene waterstof ” kunnen produceren als een betaalbaar en effectief alternatief voor fossiele brandstoffen.


Hun doorbraak zou kunnen leiden tot grootschalige productie van het gas met behulp van wind- of zonne-energie.


Waterstof wordt gezien als de brandstof van de toekomst. Het produceert water in plaats van broeikasgassen, dus het is goed voor de planeet en kan helpen een netto nul-koolstofuitstoot te bereiken.


Maar de huidige productieprocessen omvatten het verwarmen van methaangas tot extreem hoge temperaturen, het produceren van zogenaamde grijze waterstof, of het verbranden van steenkool om zwarte waterstof te produceren.


Dat doet elk milieuvoordeel teniet. De productie van waterstof is momenteel verantwoordelijk voor 2,5% van de mondiale CO2-uitstoot, wat de noodzaak onderstreept om een ​​duurzamere productiemethode te vinden die een einde maakt aan vervuilende fossiele brandstoffen.


Een team van het Technion – Israel Institute of Technology in Haifa heeft een alternatieve methode voor de productie van het gas verfijnd, genaamd elektrolyse, waarbij de waterstofmoleculen in water worden gescheiden van zuurstofmoleculen met behulp van een elektrische stroom.


Elektrolyse wordt al meer dan 200 jaar erkend als een methode om kleine hoeveelheden waterstof te produceren, maar is altijd veel te duur geweest om commercieel haalbaar te zijn.


Maar onderzoekers van de Technion-faculteit voor materiaalwetenschappen en techniek, onder leiding van prof. Avner Rothschild, ontwikkelden wat zij 'disruptieve processen' noemen om het betaalbaar en duurzaam te maken.


Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Nature Materials , waarin ze de voordelen van hun proces beschrijven en hoe het waarschijnlijk de kosten zal verlagen en het gebruik van groene waterstof als schoon, duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen zal versnellen.    

“Groene waterstof geproduceerd door watersplitsing met behulp van hernieuwbare elektriciteit is essentieel om een ​​netto-nul CO2-uitstoot te bereiken”, schrijven ze in hun inleiding.


Hoewel er nog een lange weg te gaan is voor het ontwikkelen van een nieuwe technologie op basis van hun wetenschappelijke doorbraak, stelden zij dat “een dergelijke technologie waarschijnlijk de vele obstakels op weg naar de industriële productie van groene waterstof zal overwinnen.”


Hun nieuwe proces werd ontwikkeld door Ilia Slobodkin als onderdeel van zijn masterscriptie, met de hulp van senior onderzoeker Elena Davydova, Anna Breytus en masterstudent Matan Sananis.290 weergaven0 opmerkingen
bottom of page