israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Wetsvoorstel in Polen om Holocaust restitutie te beperken


Yoram Sztykgold herinnert zich zijn jeugd in Warschau, Polen, die hij op 5 september 2018 bezocht om restitutie voor onroerend goed te verkrijgen. Foto Cnaan Liphshiz


Het Poolse parlement heeft een wetsvoorstel ingediend dat het vermogen van eisers om restitutie te vragen voor eigendommen die ze tijdens de Holocaust bezaten, zou beperken, wat een nieuwe diplomatieke ruzie zou veroorzaken tussen Israël en de Verenigde Staten.


Krachtens de maatregel, die donderdag in eerste lezing werd aangenomen, mogen rechtbanken beroepen tegen administratieve beslissingen alleen in behandeling nemen als ze in de afgelopen 30 jaar zijn genomen. Dat sluit alle vergoedingen onder communistische regeringen uit, die een groot deel van het eigendom van de 3,3 miljoen Joden die vóór de Holocaust in Polen woonden, in beslag namen en distribueerden, meldt JTA.


Van de 460 wetgevers in de Sejm, het lagerhuis van het parlement, stemden er 309 voor het wetsvoorstel, meldde het persbureau PAP . De regerende, rechtse partij Wet en Rechtvaardigheid steunde het wetsvoorstel, terwijl de linkse Burgercoalitie zich onthield van stemming.


Het wetsvoorstel moet ook door de senaat worden goedgekeurd maar er is nog geen datum vastgesteld voor een stemming daar.


Veel Polen zien restitutieclaims als een oneerlijk mechanisme om Polen te laten boeten voor de acties van nazi-Duitsland.


De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, een uitgesproken criticus van Polen, veroordeelde het wetsvoorstel.


"Dit is een directe en pijnlijke aanval op de rechten van overlevenden van de Holocaust en hun nakomelingen", schreef hij donderdag op Twitter. “Dit is niet de eerste keer dat de Polen een oogje dichtknijpen voor wat er tijdens de Holocaust in Polen is gedaan.”


In 2019 zei Lapid dat "Polen medeplichtig was aan de Holocaust", waarmee hij een mening uitdrukte die veel historici betwisten. Van de 6 miljoen Joden die door de nazi's werden vermoord, was de helft Poolse staatsburger. De nazi's vermoordden nog eens 3 miljoen niet-joodse Polen. Sommige niet-joodse Polen vermoordden ook joden tijdens en zelfs na de Holocaust, hoewel het aantal klein is. Duizenden niet-joodse Polen riskeerden ook hun leven om Joden te redden.


Bix Aliu, de zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Warschau, schreef een brief aan Sejm-voorzitter Elzbieta Witek waarin hij zijn "diepe bezorgdheid uit over de wet, die, indien aangenomen, onherstelbare schade zal toebrengen aan overlevenden van de Holocaust en hun families."


Polen heeft miljoenen teruggegeven aan compensatie voor eigendommen die eigendom waren van Joodse gemeenschappen, maar het is het enige grote land in het voormalige Sovjetblok dat geen actie heeft ondernomen om privébezit terug te geven, aldus de World Jewish Restitution Organization.


Gideon Taylor, de voorzitter van de restitutiegroep, riep de Poolse regering op om te voorkomen dat het wetsvoorstel een wet wordt die “de Poolse overlevenden van de Holocaust, die al zoveel hebben geleden”, verder zou schaden.


Taylor zei dat het wetsvoorstel het ook voor veel niet-joodse Polen onmogelijk zou maken om eigendommen terug te krijgen die tijdens het communisme van hun families waren gestolen.


Dit artikel van Cnaan Lipshiz verscheen eerder in JTA en is met toestemming overgnomen

135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws