top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wetsvoorstel ingediend: Torah-studie is een zinvolle dienst, vergelijkbaar met dienstplicht


Foto via Twitter


Nadat het Hooggerechtshof de dienstplichtwet opnieuw had ingetrokken, verzoekt United Torah-jodendom om op basis van het regeerakkoord te bepalen dat de status van Torah-studenten zal worden gereguleerd. Volgens het wetsvoorstel zullen "degenen die accepteren om zich voor een aanzienlijke periode aan Torah-studie te wijden, worden beschouwd als dienend, of wel een belangrijke dienst aan de staat Israël en het Joodse volk, die kan worden vergeleken als dienstplicht, meldten Hebreeuwse Ynet en N12 News .


Het regeerakkoord ondertekend met Torah Judaism om de ontwerpwetcrisis op te lossen, stelt dat de regering een basiswet zal bevorderen die de status van Torah-studenten zal regelen, nog voordat de begroting is aangenomen. Met het oog op de vertragingen bij het indienen van de wet diende Knessetlid Roth, samen met Knesset-leden Yaakov Asher, Eliyahu Baruchi, Moshe Gafni, Yaakov Tesler, Yitzhak Pindros en Israel Eichler, een privéwet in die de status van de waarde van Torah-studie en de unieke status van Torah-studenten zou bepalen.


Het wetsvoorstel stelt dat "de staat Israël, als een Joodse staat, de aanmoediging van het leren van de Thora en het leren van de Thora van het allergrootste belang acht." Dienovereenkomstig stellen de initiatiefnemers van de wet voor "de fundamentele wet goed te verankeren aan het grote belang en de grote waarde die de staat ziet in de studie van de Thora, en zijn wens om de Thora-studie aan te moedigen".


De wet stelt ook dat "degenen die zich ertoe verbinden zich gedurende een aanzienlijke periode te wijden aan het leren van de Thora, zullen worden beschouwd als dienend, een belangrijke dienst aan de staat Israël en het Joodse volk, en dat dit een impact zal hebben op hun rechten en plichten".


Een centraal deel van het wetsvoorstel verwijst naar de uitspraak van het Hooggerechtshof die de kwestie van het rekruteren van yeshiva-leden trachtte te regelen . De initiatiefnemers van de wet beweren dat de basiswet van de Thora het Hooggerechtshof duidelijk zal maken dat de Knesset de erkenning van de centrale waarde van het leren van de Thora steunt. Het doel van het wetsvoorstel is om een ​​soort gelijkheid te creëren die het voor het Hooggerechtshof moeilijk zal maken om de toekomstige rekruteringswet ongeldig te maken die een speciale status zal toekennen aan yeshiva-studenten.


Roth: "In het regeerakkoord was afgesproken dat dit wetsvoorstel een kabinetsvoorstel zou zijn, maar dat gebeurde niet binnen het afgesproken tijdschema. Daarom hebben we besloten om namens de hele fractie de wet als onderhands voorstel in te dienen, zodat we de wet direct aan het begin van de wintersessie kunnen promoten.


De vergelijking in de basiswet tussen dienen in het leger en het bestuderen van de Thora lokte boze reacties uit in het politieke systeem, ook binnen de Likud . Diaspora-minister Amichai Shikli (Likud) sprak zich uit tegen de indiening van het wetsvoorstel en verklaarde dat er geen basiswet zal zijn die militaire dienst gelijkstelt aan Torah-studie. "Het leren van de Thora is een hoogste waarde in het volk van Israël dat nooit wetgeving nodig heeft gehad, en dat zou zo moeten blijven", schreef hij op zijn Twitter-account. "Het plaatsen van dit wetsvoorstel op de Knesset-tafel is een schadelijke aanfluiting op een ongelukkig moment, en de vergelijking met dienen in het leger hoort niet, is niet gepast en zal niet zijn.


De voormalige stafchef Gadi Eisenkot (het staatskamp) zei in reactie: “De indiening van een basiswet voor Torah-studie of in zijn echte naam 'het omzeilen van de dienstplichtwet', na het beschamende besluit van de regering vorige maand om de totale dienstplicht van jesjiva-studenten te vermijden, is een dodelijke slag voor de IDF als een nationaal volksleger. De zionistische en staatselementen in de Knesset en daarbuiten moeten samenwerken om de slechtste regering in de geschiedenis van Israël te vervangen."


De voorzitter van de Israëlische Beitenu-partij, MK Avigdor Lieberman, zei: "Gisteren verklaarde Netanyahu dat alle wetgeving in overleg zou worden bereikt, en vandaag Netanyahu, Deri, Gafni en Goldknopf - vanaf de springplank."
226 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page